Vegetarische groentenburg

Vegetarische rode bietenburger

Deze vegetarische rode bietenburger was één van de eerste recepten op mijn blog en één van de meest gelezen recepten. Niet gek, want het is ook één van de lekkerste recepten die ik ken.

Rauwe bieten

Ik maak mijn bieten burgers met rauwe bieten. Je kunt ook voorgekookte bieten gebruiken, maar die zijn vaak iets vochtiger. Daarom adviseer ik rauwe bieten. Gebruik je toch voorgekookte biet? Laat deze dan goed uitlekken en dep de bietenrasp eventueel nog af met een theedoek.

Bieten raspen

Bieten kun je raspen met iederen huis-tuin-en-keuken-rasp. Kijk wel uit voor je vingers, want voordat je het weet rasp je je vingers mee. Ik vind de handrasp persoonlijk best veel gedoe. Daarom gebruik ik zelf altijd de rasp op mijn food processor. Voor deze bieten burgers ga ik voor de fijne rasp stand. Je bent letterlijk binnen een minuut klaar en de bieten zijn keurig geraspt.

Griekse yoghurt saus

Maak de burgers helemaal af met een super simpele Griekse yoghurt saus. Deze saus geeft een lekker frisse smaak aan de burger.

Meer vegetarische burgers

Ik heb al vele heerlijke vegetarische burgers gemaakt (bv wortel-linzenburger of de burger van kool en zoete aardappel). En ik kan nog wel oneindig veel vegetarische burgers te maken, maar deze burger is met verse bieten is mijn favoriet. Lekker én gezond! Serveer de burger met een lekker glas wijn, gebakken (zoete) aardappels en een salade.

Vegetarische groentenburg

Vegetarische rode bietenburger

Deze vegetarische bietenburger is de lekkerste vega burger in tijden. Dit recept is makkelijk om zelf te maken en leuk om te serveren voor je gezin, familie of vrienden. Ook kinderen smullen van deze burger!
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Fusion
Trefwoord: Biet, Geitenkaas, Hamburger, Kidsproof, Vegetarisch, Veggie burger
Porties: 6 burgers
calorieën: 505kcal
Auteur: Nienke – Foxilicious

Ingrediënten

  • 500 gram rauwe rode biet ongeveer 3 stuks
  • 150 gram zachte geitenkaas
  • 130 gram havermout of havermeel
  • 0,5 grote rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • 1,5 theelepel rozemarijn (of fijngehakte verse rozemarijn)
  • zout
  • peper

Voor de saus

  • 200 gram griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel olijfolie
  • 1 theelepel tijm of fijngehakte verse tijm)
  • zout
  • peper

Voor het broodje

  • 6 zachte broodjes naar keuze
  • sla
  • 0,5 grote rode ui
  • olijfolie

Instructies

  • Maal de havermout fijn met een blender of keukenmachine. Als je havermeel gebruikt, kun je deze stap overslaan. 
  • Schil de bieten en rasp ze fijn. Rasp ook de halve rode ui en 2 teentjes knoflook. Ik doe dit in de food processor van de keukenmachine, maar het kan ook met een handrasp. 
  • Doe het raspmengsel, rozemarijn, havermout en geitenkaas in een kom en voeg naar smaak zout en peper toe. Doe de ei erdoor en kneed tot een mooie bal deeg. 
    Tip: als de burgers te droog zijn, voeg dan extra ei toe. Zijn de burgers te nat, voeg dan extra havermout of broodkruim (panko / paneermeel) toe.
  • Vorm nu 6 mooie burgers van je deeg en leg ze 15 minuten in de diepvries of een half uur in de koelkast. Ik leg de burgers op wat klein geknipte velletjes bakpapier, hierdoor plakken ze niet aan elkaar. Door de burgers te koelen voorkom je dat ze uit elkaar vallen bij het bakken. 
  • Verhit de olie in de pan en bak de burgers op middelhoge stand goudbruin, ongeveer 5 minuten per kant. 
  • Voor de saus meng je de Griekse yoghurt met een fijngesneden teentje knoflook, tijm, olijfolie, zout en peper.
  • Snij de broodjes open en gril de broodjes kort (1-2 minuten) met de open kant naar boven. 
    Snij intussen de andere helft van de rode ui in dunne ringen. 
  • Beleg je broodjes nu met: sla, een paar uiringen, burger en een flinke klodder saus. Eet smakelijk! 

Kidsproof tips

  • Valt de groenteburger niet in de smaak? Je kunt ervoor kiezen om alle ingrediënten te pureren, dan is er nog wat minder van de groenten te zien.
  • Een andere optie is om het broodje te beleggen met groenten die jouw kind wel lekker vindt, bijvoorbeeld komkommer, tomaat en paprika.

Voedingswaarde

Calorieën: 505kcal

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Dat vind ik leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en tag #foxilicious
Wat vind je van dit recept?

36 Comments

  1. Deze bietenburger is echt super lekker, en hij stilt zelfs de burgerhonger van de vleeseters bij ons in de familie! Ik heb ze in de oven gebakken omdat ik toch al zoete aardappelfrietjes maakte. Daarom had ik ze ook niet in de diepvries gelegd, het resultaat was top!

     
  2. Heerlijke burgers! Je krijgt echt een mooie substantie waardoor ze niet uit elkaar vallen.

     
  3. Jitske

    Superlekker en makkelijk te maken!

     
    • Wat leuk om te horen! Dit is tot nu toe mijn favoriete vegaburger. Op een gedeelde plek trouwens met de bloemkoolburger, die komt ook nog een keer online.

       
    • Robin De Meyere

      Heb je een tip om ze in de oven klaar te maken? Aantal graden en minuten?

       
      • Hoi Robin,

        Ik heb ze zelf nog niet eerder in de oven gemaakt, maar ik denk dat het prima kan! Ik zou de oven op 180 graden zetten en 20 minuten bakken, omdraaien en nog eens 20 minuten bakken. Het is wel altijd handig om tussendoor even te kijken en voelen of ze eventueel al eerder gaar zijn.

         
  4. Vanessa

    Super lekker en valt bij het hele gezin in de smaak. Mijn jongste (8 jaar) is nochtans geen makkelijke eter en wij zijn geen vegetariërs, maar eten graag gevarieerd. Dit recept voldoet daar uitstekend aan 🙂 De burgers worden nu zelfs regelmatig gemaakt!
    Bedankt dus,
    Groetjes,
    Vanessa

     
  5. Anniek

    Lekker! Ik heb het gegeten met sla en quinoa. Ik had geen tijd om de saus nog te maken maar aioli uit de winkel deed het ook heel goed 🙂
    Ik denk dat ik volgende keer nog net wat meer kruiden door de burger zou doen, voor iets meer pit.

     
    • Wat leuk dat je de bietenburger hebt gemaakt Annkek! Klinkt goed met sla en quinoa! En die ailoi is natuurlijk ook heerlijk! Als extra kruiden kun je eventueel tijm of rozemarijn gebruiken. Dat smaakt ook top bij de bietenburger!

       
  6. Andrea

    Wat een goed recept. Misschien wel lekkerder dan een “normale” hamburger!

     
  7. Lisanne

    Ziet er top uit! Zou ik de geitenkaas kunnen vervangen door feta, denk je?

     
    • Hi Lisanne, dankjewel. Hij is echt heerlijk! Ja hoor, feta ipv geitenkaas kan prima. Combineert ook heerlijk met biet. Ben benieuwd hoe het je smaakt!

       
      • Barbara

        Deze burgers zijn echt heel lekker! Zelfs mijn man, die aanvankelijk nogal moeilijk keek, moest toegeven dat hij ze erg lekker vindt. Ik heb ze gemaakt met feta en extra thijm.
        Vraag: kunnen de burgers ingevroren worden (voor of na het bakken)?

         
        • Hi Barbara, bedankt voor je berichtje. Leuk dat je ook fan bent van de bietenburger! Je kunt ze heel goed invriezen. Ik vries ze meestal voor het bakken in, met een stukje bakpapier tussen de burgers, zodat je ze nog van elkaar af krijgt als ze uit de vriezer komen. Even rustig ontdooien tot koelkasttemperatuur en dan lekker de pan in! Smakelijk. Liefs, Nienke

           
  8. Esther van Velzen

    Heerlijk!!
    De kinderen vragen hier zelfs wanneer we weer bietenburgers gaan eten.

     
  9. Pingback: Broodje falafel burger met tzatziki en feta - Foxilicious Bijgerecht

  10. Tineke

    Ik bakte ze, in het mandje van de airfryer. Net zo lang als de rest van het eten kookte. Eerste keer op bakpapier, tweede keer zonder bakpapier. Met bakpapier blijft het mandje perfect schoon!

     
    • Hoi Tineke, wat leuk om te horen dat je aan de slag bent gegaan met de bietenburger. Ik heb zelf nog nooit een bietenburger in de airfryer gemaakt, dus je hebt een mooi experiment uitgevoerd. Wat fijn dat het zo goed gelukt is. En leuk dat je het even laat weten! Als ik tijd heb, voeg ik het toe als tip bij het recept.

      Liefs, Nienke

       
  11. Pingback: Zelfgemaakte linzenburgers met rode kool en truffel mayonaise - Foxilicious Hoofdgerecht

  12. Pingback: Lekker veel vega inspiratie voor een week zonder vlees - Foxilicious Blog

  13. Yvonne

    Doorslaand succes! Gaan we vaker eten. Helaas voor mij geen keukenmachine. Handraspen was wat minder. #gratissporten Volgende keer vraag ik assistemtie. 🙂

     
    • Wat leuk dat je zo enthousiast bent over de bietenburgers Yvonne! Het zijn nog steeds mijn favo vega burgers. En knap hoor, alles met de hand geraspt!
      Liefs, Nienke

       
  14. Parisa

    Beste Nienke,
    Ondertussen al 4 keer de bietenburgers gemaakt en we krijgen er niet genoeg van. We hebben zelfs een keer bijna een week elke dag bietenburgers gegeten : )))
    Echt een top recept. Ik ga een deze dagen ook de andere burgers proberen te maken. Ontzettende bedankt voor je recepten.

     
    • Hi Parisa, wat leuk dat je zo enthousiast bent over de bietenburgers! En super lief dat je me een berichtje stuurt hierover!
      Liefs, Nienke

       
  15. Pingback: Snelle en makkelijke bietensalade - Foxilicious Salade

  16. kun je ook iets anders dan geitekaas gebruiken?

     
  17. Pingback: Vegan recept voor zelfgemaakte courgetteburger - Foxilicious Hoofdgerecht

  18. Pingback: Vegetarische bloemkool burger met quinoa - Foxilicious Hoofdgerecht

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*