Indiase dahl: curry met linzen

Vegetarische linzencurry

Vegetarische linzen curry

Indiase curry, ik ben er gek op! Indiase dahl, ofwel linzen curry, is één van mijn favorieten! Het is zo lekker romig van smaak en tegelijkertijd ook heerlijk voedzaam en zacht door de linzen. De Indiase kruiden worden heel goed opgenomen in linzen en dat maakt dit gerecht echt super lekker. Daarnaast is het natuurlijk een top gerecht als je op zoek bent naar een heerlijke vegetarische maaltijd!

Vegetarische curry
Indiase dahl

Als mijn vriend kookt….

Op vrijdagen is Eric thuis met de kinderen en ben ik aan het werk. Ik ben gewend om iedere dag te koken. Ik vind het heerlijk om te doen, voor mij is dat echt ontspanning. Tegelijkertijd heb ik er daardoor wel voor gezorgd dat Eric lui is geworden en zelf nooit kookt. En dat is een groot nadeel, want als de nood aan de man is en Eric moet koken dan kun je dus niet rekenen op een lekker maaltje. Hij doet z’n best hoor, maar hij kan er echt helemaal niks van. Hij weet de gekste dingen met elkaar te combineren, of een ah recept te verpesten. Geen idee hoe ie het doet… Maar goed, op vrijdagen komt het wel eens voor dat ik geen tijd heb om te koken en dan stelt Eric voor dat hij ‘kookt’. Inmiddels weet ik wat hij hiermee bedoelt, namelijk: afhalen. Er zit een super lekker Indiaas restaurant in de stad en daar gaat Eric dan naar toe. We bestellen daar standaard Dahl Kosiri en Paneer Makhani. En ik moet zeggen: Eric kan goed koken ;).

Restaurantwaardige linzencurry

Ik heb lang gedacht dat ik de dahl en paneer zelf nooit zo zou kunnen maken als het Indiaas restaurant. Toch probeer ik het af en toe. Voor de paneer heb ik inmiddels een heerlijk recept gemaakt en vandaag presenteer ik nu ook met trots het recept voor mijn recept voor dahl!

Paneer korma curry
Deze heerlijke curry maak je zonder pakjes en zakjes. Korma is een milde, toegankelijke curry. Deze korma is gemaakt met paneer, een Indiase kaas. Paneer kun je tegenwoordig in de Nederlandse supermarkt kopen. Een makkelijk gerecht als je eens een verrassende curry op tafel wilt zetten.
Bekijk recept
Curry zonder pakjes en zakjes vegetarisch
Palak paneer
Palak paneer of saag paneer is een curry met spinazie en Indiase paneerkaas. Deze palak paneer maak je zonder pakjes en zakjes en staat snel op tafel. Dit recept voor vegetarische curry met paneer is ideaal comfort food voor het hele gezin. Zowel volwassenen, als kinderen maak je hier blij mee. 
Bekijk recept
Saag paneer zonder pakjes en zakjes

Een curry met ingrediënten uit je keukenkast

Een echte lekkere currypasta maak je zelf en koop je niet in een potje in de supermarkt. Het zelf maken is weleens moeilijk. Er zitten namelijk vaak ‘vreemde’ ingrediënten in die je niet zomaar bij de supermarkt kunt kopen. Ik ga dus altijd op zoek naar curry recepten waar je geen hele ingewikkelde ingredienten voor nodig hebt. Of naar ingrediënten die je in de supermarkt kunt kopen en makkelijk kunt bewaren.

Currypasta zelf maken

Met deze dahl is dat ook weer gelukt. Met kokosmelk, rode linzen, komijn, kurkuma en garam masala maak je de lekkerste curry! Het enige ‘vreemde’ ingredient op het lijstje, is de ghee. Dit is geklaarde boter die vaak wordt gebruikt in Indiase gerechten. Ghee koop je tegenwoordig in de supermarkt, maar als je het niet in huis hebt, kun je de ghee eventueel vervangen door zonnebloemolie, arachideolie of roomboter.

Meer vegetarische curry recepten

Ik ben ontzettend fan van makkelijke curry’s. Mijn website staat er inmiddels vol mee! Dus smaakt deze dahl naar meer? of zoek je juist naar iets anders? Ik heb nog genoeg inspiratie voor je:

Curry met ei
Deze curry met ei is een van de makkelijkste, snelste en lekkerste curry’s die je zelf kunt maken zonder pakjes en zakjes. Het is al jaren één van mijn favoriete curry’s. Het originele recept is met eieren, maar je kunt de basiscurry saus ook gebruiken om een curry met groente van te maken. Geniet van deze vegetarische curry!
Bekijk recept
Vegetarische curry
Tofu korma vegetarische Indiase curry
Deze vegetarische curry is absoluut één van de lekkerste en makkelijkste curry's die je ooit hebt gegeten. De tofu is heerlijk zacht van smaak en de curry lekker mild (of pittig te maken als je dat lekker vindt).
Bekijk recept
Vegetarische curry met tofu
Super snelle Indiase curry met veel groente
Curry zonder pakjes en zakjes! Klinkt misschien moeilijk, maar dat is het niet. Je hebt alleen wat kruiden nodig en daarna kan een kind de was doen. Deze vegetarische curry leent zich uitstekend om wat groenten op te maken. Zo doe je ook nog eens mee aan #nowaste.
Bekijk recept
Groente curry
Vegetarische linzencurry

Indiase dahl

Dahl is een van mijn favoriete Indiase gerechten. Ik heb tijden gedacht dat ik dahl nooit zo lekker kon maken als in een Indiaas restaurant, maar ik heb mezelf nu het tegendeel bewezen. Deze dahl is heerlijk lekker romig van smaak! Dahl is een super lekker vegetarisch gerecht. De rode linzen maken het voedzaam en brengen ook de nodige eiwitten mee. Perfect dus voor een dag zonder vlees!
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indiaas
Trefwoord: Curry, Dahl, Indiaas, Rode linzen, Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 297kcal
Auteur: Nienke – Foxilicious

Ingrediënten

  • 30 gram ghee (geklaarde boter) of 1 eetlepel zonnebloemolie + 1 eetlepel roomboter
  • 1 mespunt chilivlokken
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1,5 cm verse gember
  • 1 tomaat
  • 0,5 theelepel komijnzaad
  • 0,5 theelepel kurkuma
  • 0,25 theelepel garam masala
  • 250 gram rode linzen
  • 0,75 theelepel zout
  • 200 ml kokosmelk

Instructies

  • Verwarm de ghee of olie in een hapjespan. Snij de ui, knoflook en gember fijn en voeg toe aan de boter. Bak ongeveer 1 minuut totdat de knoflook lekker gaat geuren, maar nog niet bruin kleurt.
  • Snij de tomaat in kleine blokjes en doe in de pan samen met de chilivlokken, komijnzaad, kurkuma en de garam masala. Bak ongeveer 2 minuten en voeg vervolgens de linzen en zout toe. Voeg ook 650 ml water en de kokosmelk toe en laat de linzen gaar koken in ongeveer 20 minuten met de deksel op de pan. Verwijder de deksel na 10 minuten en kook nog 10 minuten door. Als het goed is dikt de saus nu lekker in.
  • De dahl is klaar als het een papachtige substantie heeft. Sommige linzen zijn kapot en anderen hebben nog een lichte bite. Serveer met rijst en/of naanbrood en eventueel verse koriander.

Kidsproof tips

  • Curry klinkt misschien niet als het meest kindvriendelijke gerecht, maar de ervaring leert dat kinderen vaak gek zijn op curry! Deze dahl wordt bij ons thuis heel goed gegeten! De curry is vrij mild van smaak en lekker romig door de kokosmelk. Dit vinden de meeste kids heerlijk!

Voedingswaarde

Calories: 297kcal

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en tag #foxilicious
Wat vind je van dit recept?
Pin it Print
Vegetariche wraps met nuggets Wraps met gegrilde pompoen, zwarte bonen, guacamole en vega nuggets
Vegetarische galette met tomaat en geitenkaas Hartige taart met tomaat en geitenkaas

4 reacties op “Indiase dahl: curry met linzen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *