Hongaarse goulash

Vegetarische goulash met linzen

Mijn moeder kookte vroeger regelmatig goulash. Geen vegetarische goulash met linzen zoals ik nu heb gedaan, maar Hongaarse goulash. Ze maakte het altijd als we op vakantie gingen. We aten het dan op de eerste reisdag en daar heb er ontzettend goede herinneringen aan. Maar goed, mijn moeders goulash is verre van vegetarisch. Het wordt normaal gesproken gemaakt met draadjesvlees en vaak ook met spekjes. Ik heb daarom al jaren geen goulash meer gegeten. Het stond al een tijdje op mijn to cook lijstje om een vega goulash te maken en nu is het er eindelijk van gekomen! We hebben er met z’n vieren enorm van gesmuld!

Linzen als vleesvervanger

Hongaarse goulash
Vegetarische goulash met linzen

Ik heb een hoop goulash recepten bestudeerd en ben op zoek gegaan naar het ideale vegetarische recept. Van alle recepten die ik kon vinden heb ik een paar elementen gebruikt en uiteindelijk ben ik gekomen tot het recept wat ik hier met jullie deel. Als vleesvervanger heb ik linzen gebruikt. Linzen nemen de smaak van de kruiden heel goed op en geven een mooie structuur aan de saus.

Smaakmakers voor vega goulash

De basis voor de saus lijkt op een pasta rode saus, maar qua smaak lijkt het hier totaal niet op! Dit komt door de kruiden en specerijen die ik gebruik. Er zitten geen hele gekke smaakmakers in, maar de combinatie maakt dat je een typische goulash smaak krijgt.

Op de ingrediëntenlijst zie je zowel paprikapoeder, als gerookt paprikapoeder staan. Dit is geen vergissing hoor! Deze specerijen lijken erg op elkaar, maar zijn toch verschillend van smaak. De gerookte paprikapoeder is ook echt onmisbaar voor de goulash smaak. Zeker omdat er geen vlees in het gerecht zit. Daarnaast geeft het laurierblaadje ook een typische goulash smaak!

Kidsproof goulash

Het is altijd even afwachten wat het oordeel is van de kids als ik iets nieuws maak. Omdat de saus lijkt op pastasaus, had ik er wel een goed gevoel bij. En dat was niet voor niks, want de kids hebben allebei twee keer opgeschept, zo lekker vonden ze het!

Een ander heerlijke goulash variant is de vegetarische goulashsoep, absoluut ook het proberen waard!

Hongaarse goulash

Vegetarische goulash

Dit is het perfecte recept voor vegetarische Hongaarse goulash! De saus is gemaakt met linzen en heeft een super lekkere rooksmaak en dat zonder vlees!
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Kooktijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hongaars
Trefwoord: Goulash, Hongaarse goulash, Kidsproof, Linzen, Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 370kcal
Auteur: Nienke – Foxilicious

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 1 flinke ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 grote paprika's kleur naar keuze
  • 1 eetlepel tarwebloem
  • 500 ml gezeefde tomaten
  • 70 gram tomatenpuree
  • 500 ml water
  • 1 blokje groente bouillon
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel karwijzaad alternatief: 2 theelepels komijnzaad
  • 2 laurierblaadjes
  • zout
  • peper
  • 265 gram linzen uit blik uitlekgewicht

Om te serveren

  • 250 gram rijst

Instructies

  • Verwarm de olijfolie in een hapjespan. Was de paprika. Snij de ui en knoflook fijn en de paprika in stukken. Doe alles in de hapjespan, roer goed door en laat ongeveer 5 minuten bakken. Strooi de bloem over de groente en roer goed door.
  • Voeg nu de gezeefde en de tomatenpuree toe, samen met het bouillonblokje, het water, de sojasaus, paprikapoeder, gerookt paprikapoeder, tijm, karwijzaad en laurierblaadjes. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat ongeveer 20 minuten pruttelen. Voeg na 15 minuten de uitgelekte linzen toe en laat deze de laatste 5 minuten nog even mee pruttelen. Verwijder de laurierblaadjes uit de saus.
  • Kook intussen de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Serveer de goulash met rijst.

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen hebben hun vingers afgelikt bij dit gerecht! Zo lekker vonden ze het. En wij ook :). 
  • Houdt jouw kind niet van ‘stukjes’? Dan kun je de saus pureren. Het heeft dan wat minder bite, maar voorkomt wel de nodige ongewenste discussie. 

Voedingswaarde

Calorieën: 370kcal | koolhydraten: 78g | Eiwitten: 13g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 1g | Zout : 199mg | Kalium: 1043mg | Vezels: 9g | Suiker: 9g | Vitamine A: 920IU | Vitamine C: 19mg | Calcium: 63mg | IJzer: 5mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Dat vind ik leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en tag #foxilicious
Wat vind je van dit recept?

12 Comments

  1. Erica Smallenbroek

    Is die 500ml water voor de rijst of in de saus?

     
  2. Erica Smallenbroek

    Ik zie het al. Voor door de saus ????

     
  3. Patrick

    Dank je voor het recept! Karwijzaad en gerookte paprika had ik nog nooit eerder gebruikt. Het geeft een mooie subtiele smaak. Van mij had ie nog wel meer uitgesproken gemogen maar ik houd zelf erg van “big bold flavors”.. erg flauw was het natuurlijk ook weer niet. Misschien dat ik volgende keer wat meer van het een of ander er in doe qua kruiden?
    Misschien kan wat chilipoeder of -vlokken ook wel. Ik houd zelf van pittig en had misschien de pittige gerookte paprikapoeder moeten nemen, ik had nu de zoete…
    Ik mis wel een ‘bite’, de linzen zijn te klein voor mij om die te geven.. misschien iets grotere nemen al zou tempeh ook wel aardig zijn misschien… kikkererwten? dat past misschien minder.
    Kortom een heel mooi uitgangspunt om verder te perfectioneren naar mijn smaak!

     
    • Ha Patrick bedankt voor je reactie. Fijn dat ie gesmaakt heeft en wat goed dat je nadenkt over optimaliseren van het gerecht! Misschien is het leuk om een keer jackfruit te proberen ipv linzen? Dat heeft iets meer bite.
      Gerookt paprikapoeder is sowieso een goed idee. Niet voor iedereen even toegankelijk, maar als je van wat heftigere smaken houdt, zou ik het zeker aanraden!
      Liefs, Nienke

       
  4. Barbara

    Net het recept gemaakt volgens aanwijzing. Het smaakt heerlijk! Echt die ouderwetse goulash smaak zoals mijn moeder hem vroeger ook maakte. Maar er mist wat mij betreft een essentieel element: sperziebonen. Ik had nog wat over van gisteren en heb het met en zonder geprobeerd. Met sperziebonen is echt beter. Maar misschien komt dat omdat mijn moeder die er altijd in deed 🙂
    Dank voor dit recept!

     
    • Wat leuk om te lezen Barbara! Ik heb zelf nooit eerder sperziebonen bij goulash gegeten, maar dat lijkt me hartstikke lekker. Goeie suggestie! Liefs, Nienke

       
  5. Carin Demmers

    Hoi heel lekker recept lijkt me! Ga het morgen maken maar even een opmerking. Op je site krijg ik een reclame voorgeschoteld van Buffel Bill online shop voor Buffalo meat??? Met een plaatje van heel veel vlees .. kan me voorstellen dat dit niet helemaal je bedoeling is op deze site?

     
    • Hi Carin, dankjewel voor je attente berichtje. Die vlees reclame is zeker niet de bedoeling. Ik ga het meteen blokkeren. Dankejwel! Ik hoop dat de goulash goed heeft gesmaakt! Liefs, Nienke

       
  6. Pingback: Vegetarische goulashsoep met linzen - Foxilicious Hoofdgerecht

  7. Ingrid

    Gisteravond heb ik het recept gemaakt, volgende dag smaakt alles beter toch 😉
    Vanavond van gesmikkeld en het was heerlijk al had ik er wel gister ook een ‘handje’ chilivlokken aan toegevoegd, was voor de ‘pit’ echt wel nodig en voor de ‘bite’ 4 dikke waspenen geschrapt en in grote brokken. Als je de wortels daarna niet tot pap kookt heb je een lekker extra ‘bite’. Ik heb nog ruim over dus dat gaat zo de vriezer in voor een andere dag 🙂
    Suc6 met de site en lekkere recepten,
    Ingrid

     
    • Hi Ingrid, wat leuk om te horen dat je zo lekker hebt gegeten van de goulash. En goed dat je naar eigen smaak wat extra peper hebt toegevoegd. De wortels zijn ook zeker een goeie!
      Veel liefs, Nienke

       

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*