Vegan buddha bowl met rode kool, linzen, pompoen, hummus en falafel

Vegetarische falafel bowl

Buddha bowl

Bowls zijn ontzettend hip om te eten. Je ziet ze ook vaak op de menu kaart staan. Een Buddha bowl is een vegetarische maaltijd, geserveerd in een kom of een diep bord. De buddha bowl bestaat uit allerlei kleine porties van verschillende voedingsmiddelen. Denk aan granen, groente, plantaardige eiwitten en fruit.

Ik maakte een winterse buddha bowl met pompoen, rode kool, avocado, linzen, abrikoos en falafel. Eerder maakte ik aleens een vegetarische poké bowl, falafel bowl, pasta bowl, taco bowl en noedel bowl.

Vegan

Deze bowl is volledig plantaardig en past dus ook in een veganistisch dieet. Ik gebruik vegan mayonaise voor de harissa mayo. Je kunt ook gewone mayonaise gebruiken, maar dan is het geen volledig vegan gerecht meer.

Voedzaam

Met deze bowl krijg je veel lekkere en gezonde voedingsbronnen binnen. Voldoende vezels, eiwitten en vitamines.

Eet de regenboog

Het leuke aan een buddha bowl vind ik dat je verschillende kleurtjes op je bord kunt toveren. Hiermee ziet het er meteen heel erg feestelijk uit.

Eindeloos variëren

Je kunt heel eenvoudig je eigen variatie maken op deze buddha bowl. Ik nam linzen als mijn koolhydraatbron, maar je kunt ook kiezen voor quinoa, bulgur of bruine rijst. Qua groente kun je ook alle kanten op. Het is ook heerlijk om gegrilde courgette en aubergine in een bowl te werken, of gekookte wortel, paprika en tomaat.

Vegetarische falafel bowl

Vegan buddha bowl met rode kool, linzen, pompoen, hummus en falafel

Zin in een lekker gezond en voedzaam maaltje? Ga dan voor deze vegan buddha bowl. Met wat falafel, pompoen, rode kool, avocado en linzen tover je in no time een lekker voedzame bowl op tafel!
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 418kcal
Auteur: Nienke – Foxilicious

Ingrediënten

  • 1 pompoen
  • olijfolie
  • 1 theelepel baharat kruiden alternatief: raz el hanout
  • zout
  • 250 gram falafel balletjes
  • 400 gram bruine linzen uit blik, 240 gram uitlekgewicht
  • 1 avocado
  • 300 gram gesneden rode kool
  • 4 eetlepels hummus
  • 1 handje gedroogde abrikozen

Dressing

  • 3 eetlepels vegan mayonaise
  • 2 theelepels harissa

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Was de pompoen goed en snij doormidden. Verwijder de pompoenpitten met een lepel. Snij de halve pompoenen in plakken en vervolgens in stukjes. Leg de pompoen stukjes op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie. Strooi er zout en baharat (of raz el hanout) over.
    Bak de pompoen in ongeveer 20 minuten gaar in de oven.
  • Verwarm een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de falafel in ongeveer 5 minuten gaar.
  • Laat de linzen uitlekken en spoel af.
    Snij de avocado doormidden, haal de pit eruit met een lepel, snij in plakjes en lepel de avocadostukjes uit de schil.
  • Maak de dressing van vegan harissa mayonaise door de harissa door de mayo te roeren.
  • Zet nu vier kommen klaar. Verdeel de pompoenblokjes over de kommen, de linzen, de rode kool, de falafel, avocado en de gedroogde abrikozen. Doe in elke kom een eetlepel hummus en een klodder harissa mayonaise.

Kidsproof tips

  • Nee, mijn kinderen eten ook niet de bowl zoals hij op de foto staat. Maar het goede nieuws is, dat deze bowl best makkelijk kids proof te maken is. 
  • Voor de kids maak ik aparte bowls met falafel, linzen, avocado, abrikoos en pompoen. Hummus eet Jolijn wel, maar Joppe niet. De harissa mayo gaat er bij mijn kids goed in. 
  • Voel je vrij om een aantal ingrediënten te vervangen door dingen die jouw kind wel lust. Zo vervang je de linzen bijvoorbeeld door pasta, rijst of orzo en de abrikoos door dadel of rozijn. 

Voedingswaarde

Calories: 418kcal | Carbohydrates: 59g | Protein: 26g | Fat: 13g | Saturated Fat: 2g | Sodium: 349mg | Potassium: 2092mg | Fiber: 17g | Sugar: 15g | Vitamin A: 29855IU | Vitamin C: 80mg | Calcium: 161mg | Iron: 8mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en tag #foxilicious
Wat vind je van dit recept?
Pin it Print
Vegetarische pasta pesto Pasta pesto met gegrilde cherrytomaat
Seizoensgroente in maart Bieten risotto

3 reacties op “Vegan buddha bowl met rode kool, linzen, pompoen, hummus en falafel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *