Orzo met gegrilde aubergine en tomaat

Zomer salade met orzo

Orzo: de lekkerste pasta

Als het aan mij ligt, dan is orzo echt de lekkerste pasta onder de pastasoorten. Het is een pasta, maar ziet eruit als rijst of risottorijst. Maar het heeft wel de zachte smaak van pasta.

Het leuke van orzo vind ik dat je er heel veel kanten mee op kan. Het is perfect voor een salade, maar je kunt het ook gebruiken om risotto (orzotto) mee te maken. Of je gebruikt het gewoon als pasta en maakt er een lekkere pastasaus bij. Opties genoeg!

Gegrilde aubergine

Ik maakte deze orzo met gegrilde aubergine en gegrilde cherrytomaten. De groente heb ik gegrild in de oven. Ik heb hiervoor 2 bakplaten met bakpapier gebruikt: 1 voor de aubergine en 1 voor de tomaten. De aubergine heeft namelijk 25 minuten nodig in de oven en de tomaten maar 12. Halverwege het bakken van de aubergine, schuif ik de bakplaat et tomaat erbij in de oven.

Tips voor het bereiden van aubergine

Ik heb van een Italiaanse nonna geleerd om het vocht uit de aubergine te trekken voordat je de aubergine bereidt. Dit zorgt ervoor dat de aubergines sappiger kunnen worden als je ze bakt of grilt. En het haalt de bittere smaak eruit. Vaak hoor ik dat mensen geen aubergine lusten omdat ze het een beetje rubberachtig vinden smaken qua textuur, of te bitter vinden. Dat zou weleens kunnen komen doordat de aubergine niet met zout is behandeld. Ik zou het zeker een keer proberen!

Vocht uit de aubergine trekken

Het is niet moeilijk, maar je moet er wel even geduld voor opbrengen. Het handigst is de aubergine in blokjes, plakjes of plakken te snijden en deze in een vergiet te leggen, of op een theedoek of op keukenpapier. Vervolgens strooi je er ruim zout op. Laat de aubergine nu minimaal 15 minuten staan, liefst een half uur. De Itialiaanse nonna adviseerde zelfs om de aubergine 4 uur, of overnight te laten trekken. Als het goed is gaat de aubergine nu ‘zweten’ en komen er wat druppeltjes vocht op de aubergine. Dep de aubergine af met een theedoek of keukenpapier. De aubergine is nu klaar om te bereiden!

Meer vegetarische orzo recepten

Smaakt deze orzo naar meer? Probeer dan ook eens mijn orzotto met courgette. Of wat denk je van een Mexicaans feestje met orzo? Mijn orzo met groentestoof en Griekse kofta is ook zeker een aanrader. Een van mijn favoriete orzo recepten, is orzo met champignons en emmentaler.

Zomer salade met orzo
Orzo salade met gegrilde aubergine, tomaat en feta
Zomer salade met orzo

Orzo met gegrilde aubergine en tomaat

Deze orzo salade is een heerlijke vegetarische salade voor de zomer. Met gegrilde aubergine, cherrytomaat en feta heb je een prachtige salade.
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Rusttijd: 15 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Voorgerecht
Keuken: Fusion
Trefwoord: Cherrytomaat, Orzo, Picknick, Salade, Zomersalade
Porties: 4 personen
calorieën: 401kcal
Auteur: Nienke – Foxilicious

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 500 gram cherrytomaten
  • 275 gram orzo
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • 100 gram feta
  • 1 handje verse tuinkruiden (bv basilicu, peterselie, bieslook) alternatief: 3 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden

Instructies

Aubergine bereiden

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en leg 2 bakplaten met een vel bakpapier klaar.
  • Was de aubergine en snij in blokjes en leg in een groot vergiet, of op een plaat met daarop keukenpapier. Bestrooi ruim met zout en laat 15 minuten staan. Het zout trekt het vocht uit de aubergine, waardoor deze 'malser' wordt bij het grillen.
  • Dep de aubergine droog met keukenpapier of een schone theedoek. Verdeel de aubergine over één van de bakplaten. Besprenkel ruim met olijfolie en bestrooi met wat peper.
  • Schuif de bakplaat met aubergine in de oven. Bak de aubergine 25 minuten.

En verder…

  • Was de cherrytomaten en snij doormidden. Leg de tomaten op de andere bakplaat. Besprenkel ruim met olijfolie en bestrooi met zout en peper.
  • Schuif na 12 minuten oventijd van de aubergines de bakplaat met tomaten in de oven, boven de plaat met aubergine. Bak nog eens 13 minuten.
  • Kook in de tussentijd de orzo gaar in een pan met ruimkokend water en wat zout. Giet af en besprenkel met olijfolie.
  • Roer de aubergine en de tomaten door de orzo.
    Kruimel de feta erover en roer door de salade.
    Hak de verse kruiden fijn en voeg toe aan de salade. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
    Serveer de salade lauwwarm of koud.

Optioneel, om te garneren

  • Garneer eventueel met eetbare bloemen voor wat extra kleur en 's zomers gevoel.

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen hebben hier van gesmuld. Aubergine is niet altijd favoriet bij kids. Ik had de aubergine goed met zout behandeld. Hierdoor wordt het lekker zacht en mals en verdwijnt de bittere smaak en rubberachtige structuur. Ineens aten ze het wel. 
  • Krijg je het niet verkocht aan je kind? Maak dan een apart bakje met orzo, gegrilde tomaat en wat klein gesneden rauwkost, zoals wortel en paprika. 

Voedingswaarde

Calories: 401kcal | Carbohydrates: 71g | Protein: 16g | Fat: 7g | Saturated Fat: 4g | Cholesterol: 22mg | Sodium: 301mg | Potassium: 966mg | Fiber: 10g | Sugar: 14g | Vitamin A: 769IU | Vitamin C: 34mg | Calcium: 172mg | Iron: 2mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en tag #foxilicious
Wat vind je van dit recept?
Pin it Print
Vegetarische soep kerst voorgerecht Bloemkool soep met bladerdeeg sterren
Romanesco kerstboom Groente bijgerecht kerst

Een reactie op “Orzo met gegrilde aubergine en tomaat

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *