Bieten risotto

Vegetarische recepten bij de seizoensgroente van november

Het is alweer november. De maand van de intocht van Sinterklaas en de vele kleuren blaadjes op de straat. Wat eten betreft is het de maand waarin de zomergroente nu echt de uittrede doen. Courgettes zijn nog wel volop te verkrijgen, maar verder mogen we ons gaan warm maken voor wat meer kool, venkel, knolselderij en wortel.

Seizoensgroente november

Ik heb een overzicht gemaakt met alle seizoensgroente van november. Bij elke groente heb ik een aantal van mijn favoriete recepten voor je op een rij gezet. Zo wordt het nóg makkelijker om met het seizoen te koken.

De groente voor deze maand zijn: Aardappelen, Chinese kool, witte kool en savooi kool, courgette, knolselderij, pompoen, postelein, rode biet, rode kool, venkel en wortel.

Recepten bij de november seizoensgroente

Hieronder vind je de lekkerste vegetarische recepten bij alle november groente. Variërend van curry’s tot pasta’s. Verder ook een heerlijke ovenschotels, soepjes en salades.

Aardappelen

Geplette aardappeltjes uit de oven
Met deze verplette aardappeltjes uit de oven maak je een verpletterende indruk aan tafel. Het is super simpel, maar net weer even wat anders dan gewone frietjes of aardappels uit de oven. Een perfect vegetarisch bijgerecht ook voor kerst!
Bekijk recept
Vegetarisch bijgerecht kerst aardappel
Aardappelsalade met kappertjes
Deze aardappelsalade is een heerlijk 's zomers vegetarisch bijgerecht. Het is een frisse salade met appel en kappertjes en lekker romig door de creme fraiche. Een aanrader voor bij de bbq of een 's zomerse salade avond!
Bekijk recept
Vegetarische aardappelsalade
Aardappel wedges uit de oven
Wie houdt er nou niet van verse frietjes? Je kunt ze heel makkelijk zelf maken! Deze aardappel wedges met rozemarijn en knoflook zijn een super lekker gezond alternatief voor friet.
Bekijk recept
Aardappel wedges

Bekijk hier alle recepten met aardappel die je op mijn website kunt vinden.

Courgette

SIMPEL courgettesoep
Deze vegetarische courgettesoep met doperwten en feta zit vol (verstopte) groente, is super makkelijk om te maken en erg smaakvol! Het originele recept komt uit SIMPEL, een populair kookboek van Ottolenghi. Het is een hele lichte en gezonde soep. Eet de soep met een stuk brood en je hebt een heerlijke maaltijdsoep, die het ook goed doet bij kinderen!
Bekijk recept
De lekkerste courgettesoep
Ovenschotel met courgette
Deze ovenschotel met courgette is een ideaal meal prep gerecht. Bereid de schotel van tevoren voor en warm later op in de oven. De courgettes smaken heerlijk met zilvervliesrijst.
Bekijk recept
Vegetarische ovenschotel courgette
Eenpans risotto van orzo (orzotto) met courgette
Dit eenpansgerecht met orzo en courgette is een snelle variant op risotto. Dit vegetarische gerecht maak je in één pan en staat binnen 15 minuten op tafel. Met orzo, ook wel griekse rijst of risoni genoemd, courgette, bouillon, Italiaanse kruiden en geraspte kaas zet je in een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel. Dit gerecht is ook perfect voor op de camping.
Bekijk recept
Vegetarische eenpans orzotto

Bekijk hier alle recepten met courgette die je op mijn website kunt vinden.

Knolselderij

Spaghetti cacio e pepe met knolselderij
Spaghetti cacio e pepe is een vegetarische Italiaanse pasta klassieker. Het is waarschijnlijk een van de meest simpele Italiaanse gerechten; het bestaat namelijk alleen uit pasta, pecorino (kaas), zout en peper. Simpeler kan niet toch? Ik voegde knolselderij toe aan deze klassieker voor een heerlijke groente twist. Deze pasta cacio e pepe staat binnen 15 minuten op tafel, ideaal!

Bekijk recept
Pasta met kaas vegetarisch
Vegetarische kapsalon met shoarma van knolselderij en big mac saus
Deze vegetarische kapsalon is een absolute guilty pleasure. De shoarma is vervangen door knolselderij met shoarmakruiden. Hier komen heerlijk knapperige ovengebakken frietjes bij en een big mac saus! Hier zeg je geen nee tegen!
Bekijk recept
Friet met knolselderij reepjes en big mac saus
Risotto van orzo met knolselderij
Deze risotto, gemaakt van orzo, is het perfecte vegetarische hoofdgerecht voor kerst! Ook voor andere momenten geschikt :). 
Bekijk recept
Kerst orzotto met knolselderij

Bekijk hier alle recepten met knolselderij die je op mijn website kunt vinden.

Pompoen

Vegetarische curry met pompoen en linzen
Deze vegetarische curry met pompoen en linzen is puur comfortfood voor de koude dagen. Vol met lekkere groente als pompoen en tomaat en lekker vullend en eiwitrijk door de linzen. Met deze curry heb je een volwaardig vegetarische maaltijd die ook in de smaak valt bij kinderen.
Bekijk recept
Pompoencurry dahl vegetarisch
Geroosterde pompoensoep
Deze pompoensoep is een perfecte vegetarische maaltijdsoep voor de herfst en winter. Heerlijk comfortfood en super makkelijk om te maken. De soep maak je met slechts een paar ingrediënten: pompoen, ui, knoflook en appel.
Bekijk recept
Vegetarische pompoensoep
De lekkerste pompoenrisotto
Deze pompoenrisotto is één van de lekkerste risotto’s die ik ken. Heerlijk romig en smeuïg en perfecte herfst / winter smaken! Een erg kindvriendelijk recept en daarmee een ideale gezinsmaaltijd
Bekijk recept
Risotto pompoen herfst

Bekijk hier alle recepten met pompoen die je op mijn website kunt vinden.

Postelein

Postelein stamppot met zoete aardappel
Deze postelein stamppot is een heerlijk verrassend vegetarische stamppot. De geitenkaas en appel zorgen voor een fris zoete smaak en de vega speckjes geven een lekkere bite aan het gerecht. Een lekkere stamppot met deze prachtige vergeten groente.
Bekijk recept
Stamppot vergeten groente
Maaltijdsalade met gegrilde pastinaak, venkel en muntpesto
Dit is een heerlijke en gezonde plantaardige maaltijdsalade. Een smaakbommetje vol met verse groente, zoals pastinaak, venkel en postelein. De muntpesto maakt het helemaal af. Een lekkere salade voor lunch, of als voorgerecht, bijgerecht of hoofdgerecht.
Bekijk recept
Vegan salade
Winterse salade met porselein en gekarameliseerde wortel
Deze salade zit vol met seizoensgroente die je in de winter goed kunt verkrijgen. Met postelein en wortel maak je een heerlijke vegetarische salade die je als bijgerecht, voorgerecht of hoofdgerecht kunt serveren.
Bekijk recept
Vegetarische wintersalade

Bekijk hier alle recepten met postelein die je op mijn website kunt vinden.

Rode biet

Salade met bieten en linzen
Deze vegetarische maaltijdsalade met bieten, zachte geitenkaas en linzen is super makkelijk om te maken. Binnen 15 minuten tover je deze gezonde maaltijd op tafel. Lekker voor als je geen zin hebt om te koken, maar toch gezond wilt eten.
Bekijk recept
Vegetarische maaltijdsalade met bieten
Bietensoep met geitenkaas
Deze bietensoep is makkelijk om te maken en is bijzonder smaakvol. Bietjes en geitenkaas smaken altijd super goed samen, zo ook in deze soep. Een leuke variant op de Oost-Europese borsjt soep. Lekker licht en gezond.
Bekijk recept
Vegetarische borsjt
Bietenrisotto met venkel en feta
Deze vegetarische risotto is een feestje op tafel: prachtig paars/roze en vol met verse groenten. De smaak is zacht en romig. Een ideaal vegetarisch recept voor het hele gezin!
Bekijk recept
Bieten risotto

Bekijk hier alle recepten met biet die je op mijn website kunt vinden.

Rode kool

Vegan buddha bowl met rode kool, linzen, pompoen, hummus en falafel
Zin in een lekker gezond en voedzaam maaltje? Ga dan voor deze vegan buddha bowl. Met wat falafel, pompoen, rode kool, avocado en linzen tover je in no time een lekker voedzame bowl op tafel!
Bekijk recept
Vegetarische falafel bowl
Ovenschotel met rode kool, hachee van jackfruit en aardappel puree
Hachee, rode kool en aardappelpuree; een traditioneel recept in een modern jasje. De hachee is namelijk gemaakt van jackfruit en daarmee is dit een vegetarische ovenschotel. Maak de ovenschotel eenvoudig vegan, door de melk en boter in de aardappelpuree te vervangen door groente bouillon en margarine.
Bekijk recept
Vegetarische winter ovenschotel
Mexicaanse rode koolsla
Deze Mexicaanse salade van rode kool is een heerlijk bijgerecht bij een Mexicaanse maaltijd. Een handige salade om restjes kool mee op te maken. 
Bekijk recept
cole slaw

Bekijk hier alle recepten met rode kool die je op mijn website kunt vinden.

Chinese kool, witte kool en savooikool

Risotto met kool
Dit is een heerlijk recept met kool. Dus weet je niet wat je met je kool aan moet, maak dan deze risotto. Heel erg simpel en ontzettend lekker.
Bekijk recept
Vegetarische risotto
Stamppot met savooie kool
Een heerlijke vegetarische winter stamppot met geroerbakte savooiekool, mosterd en cashewnoten. Makkelijk om te maken en verrassend van smaak
Bekijk recept
Vegetarische koolstamppot
Geroosterde kool steaks
Deze geroosterde kool steak is perfect voor als je nog een halve kool hebt liggen. Het is heel erg makkelijk om te maken en verrassend van smaak. Door het roosteren komen heerlijke zoete smaken vrij in de kool en dat maakt deze geroosterde kool echt een perfect vegetarisch bijgerecht! Super licht en gezond. Probeer het ook eens!
Bekijk recept
Kool uit de oven

Bekijk hier alle recepten met kool die je op mijn website kunt vinden.

Venkel

Risotto met venkel
De risotto met venkel is super zacht en heerlijk romig van smaak. Een fluitje van een cent om te maken. Het is een heerlijk smaakvol vegetarisch gerecht die ook geliefd is bij kinderen. Een ideale vegetarische gezinsmaaltijd dus. De risotto staat binnen een half uur op tafel.  
Bekijk recept
Vegetarische risotto
Maaltijdsalade met gegrilde pastinaak, venkel en muntpesto
Dit is een heerlijke en gezonde plantaardige maaltijdsalade. Een smaakbommetje vol met verse groente, zoals pastinaak, venkel en postelein. De muntpesto maakt het helemaal af. Een lekkere salade voor lunch, of als voorgerecht, bijgerecht of hoofdgerecht.
Bekijk recept
Vegan salade
Pasta met venkel en citroen
Venkel en citroen is een combinatie made in heaven. Deze super snelle tagliatelle met venkel en citroen is een geweldige vegetarische maaltijd. Verras je lief, kids, vrienden en familie met dit makkelijke en super smaakvolle gerecht!
Bekijk recept
Venkelpasta

Bekijk hier alle recepten met venkel die je op mijn website kunt vinden.

Wortel

Hartige taart met wortel en pompoen à la Ottolenghi
Deze hartige taart met wortel en pompoen is hét ideale herfstgerecht. De smaken combineren fantastisch en de taart is zacht van smaak waardoor het ook voor kinderen een toppertje is!
Bekijk recept
Wortel pompen quiche
Gekarameliseerde wortels
Deze gekarameliseerde wortels zijn heerlijk zoet en romig van smaak. Daarom zijn de meeste kids gek op deze wortels. Volwassenen ook trouwens. Serveer dit vegetarisch bijgerecht met kerst en je hebt gegarandeerd blije gezichten aan tafel.
Bekijk recept
Vegetarisch weekmenu
Vegetarische wraps met raz el hanout omelet, wortel en feta
Maak eens wat anders met wraps! Bijvoorbeeld deze heerlijke wraps met raz el hanout kruiden, omelet, wortel en feta. Een heerlijk vegetarisch gerecht uit de Arabische keuken. Makkelijk en snel klaar en veel groente! 
Bekijk recept
Wraps uit het midden-oosten

Bekijk hier alle recepten met wortel die je op mijn website kunt vinden.

Seizoensrecepten van andere maanden

Sinds kort maak ik voor iedere maand een overzicht met de seizoensgroenten van de maand en de lekkerste recepten bij die groente. Hieronder vind je de seizoensrecepten van de andere maanden, zodat je iedere maand lekkere seizoensgerechte kunt koken. Let op; dit overzicht is nog niet compleet, ik werk het elke maand bij :).

5x waarom koken met seizoensgroente een goed idee is!

Koken met het seizoen heeft veel voordelen.

  1. Portemonnee – Allereerst zijn seizoensgroente beter voor je portemonnee. Het is nu eenmaal een stuk duurder om zomergroente en -fruit in de winter te kopen. Producten moeten van ver worden verscheept, of worden op kunstmatige manier verbouwd om enigszins toonbaar in de schappen te liggen in de winter. Kijk maar eens in de supermarkt welke groente het best te betalen zijn. Over het algemeen zijn dit producten van het seizoen!
  2. Milieu – Seizoensproducten zijn ook beter voor het milieu. Je koopt namelijk lokalere (lees: vaak nationale en regionale) producten. Hierdoor hoeft de groente geen wereldreis af te leggen om in de supermarkt te komen.
  3. Kwaliteit – De smaak van groente in het seizoen is ook echt een stuk lekkerder. Denk eens aan tomaten in de zomer versus tomaten in de winter. ‘s Zomers smaken die een stuk lekkerder! Hetzelfde geldt voor komkommer. Daar zit in de winter echt een ander smaakje aan. Doordat seizoensgroente vaak lokaler geteeld worden, hoeven ze ook minder ver te reizen en krijgen ze minder te verduren; dat proef je!
  4. Variatie – Koken met het seizoen zorgt ook voor meer varieteit op je bord. In de winter eet ik graag winterse kost zoals boerenkool, zuurkool en wortels, terwijl ik in de zomer heel veel tomaten en komkommer eet. Elk seizoen ziet mijn bordje avondeten er daardoor anders uit!
  5. Bewust – Het eten van seizoensproducten draagt ook bij aan je bewustzijn wat je allemaal eet. En vaak is dat ook nog eens heel natuurlijk. In de zomer heeft bijna niemand zin in een flinke zuurkoolstamppot. Je lichaam voelt haarfijn aan waar het behoefte aan heeft en meestal matcht dat wel met het seizoen. Bewustzijn zit em bij mij ook in het feit dat ik meer lokaal eet doordat ik voor seizoensproducten kies. Ik heb een abonnement op een biologische groentetas uit de streek. Hierdoor steun ook ook de lokale boeren.
Wat vind je van dit recept?

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*