Koreaanse kimchi fermenteren

Vegetarische recepten bij de seizoensgroente van december

Het is alweer december. De maand van de feestdagen. Kerst en sinterklaas. Gezellige familie etentjes. We zitten ineens volop in de wintergroente. Laat de stamppotten en kolen maar door komen!

Seizoensgroente december

Ik heb een overzicht gemaakt met alle seizoensgroente van december. Bij elke groente heb ik een aantal van mijn favoriete recepten voor je op een rij gezet. Zo wordt het nóg makkelijker om met het seizoen te koken.

De groente voor deze maand zijn: Aardappelen, boerenkool, Chinese kool, witte kool en savooi kool, knolselderij, pompoen, postelein, rode biet, rode kool, spruiten, wiltof en wortel.

Recepten bij de december seizoensgroente

Hieronder vind je de lekkerste vegetarische recepten bij alle november groente. Variërend van curry’s tot pasta’s. Verder ook een heerlijke ovenschotels, soepjes en salades.

Aardappelen

Geplette aardappeltjes uit de oven
Met deze verplette aardappeltjes uit de oven maak je een verpletterende indruk aan tafel. Het is super simpel, maar net weer even wat anders dan gewone frietjes of aardappels uit de oven. Een perfect vegetarisch bijgerecht ook voor kerst!
Bekijk recept
Vegetarisch bijgerecht kerst aardappel
Ovenschotel met romanesco en aardappelschijfjes
Deze vegetarische ovenschotel met romanesco en aardappelschotel is het ideale comfort food. De romanesco kun je trouwens prima vervangen door broccoli of bloemkool. Een lekker romige ovenschotel met een krokant korstje.
Bekijk recept
Vegetarische ovenschotel aardappel bloemkool broccoli
Aardappel wedges uit de oven
Wie houdt er nou niet van verse frietjes? Je kunt ze heel makkelijk zelf maken! Deze aardappel wedges met rozemarijn en knoflook zijn een super lekker gezond alternatief voor friet.
Bekijk recept
Aardappel wedges

Bekijk hier alle recepten met aardappel die je op mijn website kunt vinden.

Boerenkool

Boerenkool stamppot met banaan en geraspte kaas uit de oven
Deze vegetarische boerenkool stamppot is een absolute verrassing op tafel. De stamppot gaat de oven in, met een laagje banaan en geraspte kaas. Dit geeft een super lekkere twist aan de boerenkool klassieker. Serveer met een mespuntje sambal en je hebt een heerlijke maaltijd!
Bekijk recept
Vegetarische boerenkool stamppot
Boerenkoolchips
Deze winter heb ik geëxperimenteerd met boerenkool en ik maakte daarom ook boerenkoolchips. Boerenkoolchips maak je van verse boerenkool die je bij de groentenboer koopt, of zoals ik in een groententas hebt zitten. Het is ontzettend makkelijk! Je snijd de boerenkool in grove stukken, legt ze op een bakplaat met bakpapier, bestrooit ze met olijfolie, zout en komijnzaad en bakt ze 8 minuten in de oven. That’s it! Makkelijk toch? 
Bekijk recept
Chips van groente
Boerenkoolpesto
Wil je eens iets anders proberen met boerenkool dan de traditionele boerenkool stamppot? Maak dan deze pesto van boerenkool. Makkelijk en lekker! Je kunt er een pasta pesto van maken, gebruiken als dipsaus, of als groentespread op brood. Een lekker vegetarisch recept!
Bekijk recept
Groentespread met boerenkool

Bekijk hier alle recepten met boerenkool die je op mijn website kunt vinden.

Knolselderij

Spaghetti cacio e pepe met knolselderij
Spaghetti cacio e pepe is een vegetarische Italiaanse pasta klassieker. Het is waarschijnlijk een van de meest simpele Italiaanse gerechten; het bestaat namelijk alleen uit pasta, pecorino (kaas), zout en peper. Simpeler kan niet toch? Ik voegde knolselderij toe aan deze klassieker voor een heerlijke groente twist. Deze pasta cacio e pepe staat binnen 15 minuten op tafel, ideaal!

Bekijk recept
Pasta met kaas vegetarisch
Vegetarische kapsalon met shoarma van knolselderij en big mac saus
Deze vegetarische kapsalon is een absolute guilty pleasure. De shoarma is vervangen door knolselderij met shoarmakruiden. Hier komen heerlijk knapperige ovengebakken frietjes bij en een big mac saus! Hier zeg je geen nee tegen!
Bekijk recept
Friet met knolselderij reepjes en big mac saus
Vegetarische boeuf bourguignon met jackfruit
Dit recept is het perfecte vegetarische alternatief voor de Franse klassieker boeuf bourguignon. De (non) boeuf is gemaakt met de vleesvervanger jackfruit. Jackfruit neemt de structuur van draadjesvlees.
Bekijk recept
Vegetarisch stoofpotje met jackfruit kerst

Bekijk hier alle recepten met knolselderij die je op mijn website kunt vinden.

Pompoen

Ovenschotel met pompoen, venkel, gnocchi en vegetarische burger
Een heerlijk vegetarische bakplaat met pompoen, gnocchi, venkel en chili burger. Dit is een perfecte snelle en makkelijke maaltijd voor de herfst.
Bekijk recept
Gegrilde groente uit de oven
Pompoen-paprika soep
Deze pompoensoep is super simpel om te maken. Met slechts een paar ingredienten maak je deze maaltijdsoep heel eenvoudig. De pompoen en paprika rooster je in de oven en vervolgens pureer je de soep. Een heerlijke verwarmende soep voor de herfst en winter.
Bekijk recept
Vegetarische pompoensoep
Pompoenrisotto met burrata
Risotto en pompoen zijn een perfecte combinatie. Voeg daar burrata aan toe en het kan niet meer stuk. Deze vegetarische pompoenrisotto is een absolute aanrader voor de herfst en de winter.
Bekijk recept
Lekkerste vegetarische risotto pompoen mozzarella

Bekijk hier alle recepten met pompoen die je op mijn website kunt vinden.

Postelein

Postelein stamppot met zoete aardappel
Deze postelein stamppot is een heerlijk verrassend vegetarische stamppot. De geitenkaas en appel zorgen voor een fris zoete smaak en de vega speckjes geven een lekkere bite aan het gerecht. Een lekkere stamppot met deze prachtige vergeten groente.
Bekijk recept
Stamppot vergeten groente
Maaltijdsalade met gegrilde pastinaak, venkel en muntpesto
Dit is een heerlijke en gezonde plantaardige maaltijdsalade. Een smaakbommetje vol met verse groente, zoals pastinaak, venkel en postelein. De muntpesto maakt het helemaal af. Een lekkere salade voor lunch, of als voorgerecht, bijgerecht of hoofdgerecht.
Bekijk recept
Vegan salade
Winterse salade met porselein en gekarameliseerde wortel
Deze salade zit vol met seizoensgroente die je in de winter goed kunt verkrijgen. Met postelein en wortel maak je een heerlijke vegetarische salade die je als bijgerecht, voorgerecht of hoofdgerecht kunt serveren.
Bekijk recept
Vegetarische wintersalade

Bekijk hier alle recepten met postelein die je op mijn website kunt vinden.

Rode biet

Salade met bieten en linzen
Deze vegetarische maaltijdsalade met bieten, zachte geitenkaas en linzen is super makkelijk om te maken. Binnen 15 minuten tover je deze gezonde maaltijd op tafel. Lekker voor als je geen zin hebt om te koken, maar toch gezond wilt eten.
Bekijk recept
Vegetarische maaltijdsalade met bieten
Vegetarische rode bietenburger
Deze vegetarische bietenburger is de lekkerste vega burger in tijden. Dit recept is makkelijk om zelf te maken en leuk om te serveren voor je gezin, familie of vrienden. Ook kinderen smullen van deze burger!
Bekijk recept
Vegetarische groentenburg
Bietensoep met geitenkaas
Deze bietensoep is makkelijk om te maken en is bijzonder smaakvol. Bietjes en geitenkaas smaken altijd super goed samen, zo ook in deze soep. Een leuke variant op de Oost-Europese borsjt soep. Lekker licht en gezond.
Bekijk recept
Vegetarische borsjt

Bekijk hier alle recepten met biet die je op mijn website kunt vinden.

Rode kool

Vegan buddha bowl met rode kool, linzen, pompoen, hummus en falafel
Zin in een lekker gezond en voedzaam maaltje? Ga dan voor deze vegan buddha bowl. Met wat falafel, pompoen, rode kool, avocado en linzen tover je in no time een lekker voedzame bowl op tafel!
Bekijk recept
Vegetarische falafel bowl
Ovenschotel met rode kool, hachee van jackfruit en aardappel puree
Hachee, rode kool en aardappelpuree; een traditioneel recept in een modern jasje. De hachee is namelijk gemaakt van jackfruit en daarmee is dit een vegetarische ovenschotel. Maak de ovenschotel eenvoudig vegan, door de melk en boter in de aardappelpuree te vervangen door groente bouillon en margarine.
Bekijk recept
Vegetarische winter ovenschotel
Mexicaanse rode koolsla
Deze Mexicaanse salade van rode kool is een heerlijk bijgerecht bij een Mexicaanse maaltijd. Een handige salade om restjes kool mee op te maken. 
Bekijk recept
cole slaw

Bekijk hier alle recepten met rode kool die je op mijn website kunt vinden.

Chinese kool, witte kool en savooikool

Makkelijke vegetarische kimchi
Bekijk hier het recept voor mijn makkelijke vegetarische kimchi. Kimchi is een Koreaans recept voor gefermenteerde kool. Fermenteren kost tijd. Dit recept is weliswaar makkelijk, maar je hebt alsnog een paar dagen tijd nodig om te fermenteren. Deze kimchi is vegetarisch, dus zonder vissaus.
Bekijk recept
Koreaanse kimchi fermenteren
Stamppot met savooie kool
Een heerlijke vegetarische winter stamppot met geroerbakte savooiekool, mosterd en cashewnoten. Makkelijk om te maken en verrassend van smaak
Bekijk recept
Vegetarische koolstamppot
Atjar tjampoer zelf maken
Atjar tjampoer is ontzettend makkelijk en goedkoop om zelf te maken. Met een kool, wortel en kurkuma maak je heel eenvoudig je eigen atjar!
Bekijk recept
Zelfgemaakte atjar tjampoer

Bekijk hier alle recepten met kool die je op mijn website kunt vinden.

Spruiten

Risotto met spruitjes à la Ottolenghi
Deze risotto met spruitjes en blauwe kaas is een top vegetarisch gerecht! Zelfs als je niet van spruitjes houdt, is dit gerecht een aanrader. Het recept is gebaseerd op een recept van Ottolenghi. Met spruitjes, blauwe kaas en citroen maak je een super verrassend vegetarisch gerecht!
Bekijk recept
Risotto vegetarisch Ottolenghi
Geroosterde spruitjes uit de oven
Deze geroosterde spruitjes uit de oven zijn super lekker zoet van smaak. Zo lusten kinderen ze wel! Deze spruitjes zijn een super lekker vegetarisch bijgerecht voor kerst.
Bekijk recept
Kerst bijgerecht vegetarisch spruitjes
Spruitjes salade
Deze spruitjes salade is de perfecte wintersalade. Je maakt de salade met rauwe spruitjes, appel, gedroogde cranberry, pijnboompit en Parmezaanse kaas. Daarover een heerlijke dressing met mosterd en mayonaise. Deze spruitjes salade is niet bitter, probeer het zelf eens!
Bekijk recept
Vegetarische salade winter

Bekijk hier alle recepten met spruiten die je op mijn website kunt vinden.

Witlof

Vegetarische witlofgratin
Vegetarische gratin met witlof en aardappelschijfjes. Dit is een ideaal vegetarisch bijgerecht voor kerst. De gratin is makkelijk om te maken en handig om van tevoren te meal preppen.
Bekijk recept
Kerst bijgerecht witlof gratin
Witlof salade
Witlofsalade is een leuke manier om eens iets anders te koken met witlof. Het frisse van de sinaasappel en appel combineert heerlijk met het bittere van de witlof. Tel daar wat romige dressing met kerrie bij op en je hebt een heerlijke vegetarische salade! 
Bekijk recept
Vegetarische witlofsalade
Quiche met witlof en brie
Met witlof en kaas kun je echt toveren. Het is niet voor niets dat witlof met kaas uit de oven zo vaak wordt gegeten. Ik wilde eens iets anders proberen en maakte deze vegetarische quiche met witlof en brie. Nog steeds met de succes ingrediënten witlof en kaas, maar dan anders. Een heerlijk vegetarisch voorgerecht of lekker als bijgerecht met een frisse salade!
Bekijk recept
Witlof en kaas uit de oven

Bekijk hier alle recepten met witlof die je op mijn website kunt vinden.

Wortel

Hartige taart met wortel en pompoen à la Ottolenghi
Deze hartige taart met wortel en pompoen is hét ideale herfstgerecht. De smaken combineren fantastisch en de taart is zacht van smaak waardoor het ook voor kinderen een toppertje is!
Bekijk recept
Wortel pompen quiche
Wortel lasagne
Deze wortel lasagne is een echt smaakbommetje. Je hebt maar weinig ingredienten nodig. Wortel, kookroom, lasagnebladen, feta en Parmezaanse kaas. Dat is het zo'n beetje. Daarmee maak je een super makkelijke en smaakvolle vegetarische lasagne.
Bekijk recept
Vegetarische lasagne
Vegetarische wraps met raz el hanout omelet, wortel en feta
Maak eens wat anders met wraps! Bijvoorbeeld deze heerlijke wraps met raz el hanout kruiden, omelet, wortel en feta. Een heerlijk vegetarisch gerecht uit de Arabische keuken. Makkelijk en snel klaar en veel groente! 
Bekijk recept
Wraps uit het midden-oosten

Bekijk hier alle recepten met wortel die je op mijn website kunt vinden.

Seizoensrecepten van andere maanden

Sinds kort maak ik voor iedere maand een overzicht met de seizoensgroenten van de maand en de lekkerste recepten bij die groente. Hieronder vind je de seizoensrecepten van de andere maanden, zodat je iedere maand lekkere seizoensgerechte kunt koken. Let op; dit overzicht is nog niet compleet, ik werk het elke maand bij :).

5x waarom koken met seizoensgroente een goed idee is!

Koken met het seizoen heeft veel voordelen.

  1. Portemonnee – Allereerst zijn seizoensgroente beter voor je portemonnee. Het is nu eenmaal een stuk duurder om zomergroente en -fruit in de winter te kopen. Producten moeten van ver worden verscheept, of worden op kunstmatige manier verbouwd om enigszins toonbaar in de schappen te liggen in de winter. Kijk maar eens in de supermarkt welke groente het best te betalen zijn. Over het algemeen zijn dit producten van het seizoen!
  2. Milieu – Seizoensproducten zijn ook beter voor het milieu. Je koopt namelijk lokalere (lees: vaak nationale en regionale) producten. Hierdoor hoeft de groente geen wereldreis af te leggen om in de supermarkt te komen.
  3. Kwaliteit – De smaak van groente in het seizoen is ook echt een stuk lekkerder. Denk eens aan tomaten in de zomer versus tomaten in de winter. ‘s Zomers smaken die een stuk lekkerder! Hetzelfde geldt voor komkommer. Daar zit in de winter echt een ander smaakje aan. Doordat seizoensgroente vaak lokaler geteeld worden, hoeven ze ook minder ver te reizen en krijgen ze minder te verduren; dat proef je!
  4. Variatie – Koken met het seizoen zorgt ook voor meer varieteit op je bord. In de winter eet ik graag winterse kost zoals boerenkool, zuurkool en wortels, terwijl ik in de zomer heel veel tomaten en komkommer eet. Elk seizoen ziet mijn bordje avondeten er daardoor anders uit!
  5. Bewust – Het eten van seizoensproducten draagt ook bij aan je bewustzijn wat je allemaal eet. En vaak is dat ook nog eens heel natuurlijk. In de zomer heeft bijna niemand zin in een flinke zuurkoolstamppot. Je lichaam voelt haarfijn aan waar het behoefte aan heeft en meestal matcht dat wel met het seizoen. Bewustzijn zit em bij mij ook in het feit dat ik meer lokaal eet doordat ik voor seizoensproducten kies. Ik heb een abonnement op een biologische groentetas uit de streek. Hierdoor steun ook ook de lokale boeren.
Wat vind je van dit recept?

One Comment

  1. Dag Nienke,
    Je hebt een heel leuke site, mooie gerechten….maarrr verplicht alle koekjes (hoe lekker ook gebakken 😉 )moeten accepteren, dat is iets waar ik niet blij van word!
    Als je kijkt op andere sites, dan zul je zien dat die keuze heel gebruikersvriendelijk kan worden opgelost.
    Vriendelijke groet, René

     

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*