Vegetarische falafel bowl

Vegetarische recepten bij de seizoensgroente van januari

Er is weer een nieuw jaar aangebroken. Januari is vaak de maand van minder en balans. Minder alcohol, minder koolhydraten en meer groente. Het is volop winter, dus je kunt niet om de wintergroente heen.

Seizoensgroente januari

Ik heb een overzicht gemaakt met alle seizoensgroente van januari Bij elke groente heb ik een aantal van mijn favoriete recepten voor je op een rij gezet. Zo wordt het nóg makkelijker om met het seizoen te koken.

De groente voor deze maand zijn: Aardappelen, boerenkool, witte kool en savooi kool, knolselderij, prei, rode biet, rode kool, spruiten, wiltof en wortel.

Recepten bij de januari seizoensgroente

Hieronder vind je de lekkerste vegetarische recepten bij alle januarigroente. Variërend van curry’s tot pasta’s. Verder ook een heerlijke ovenschotels, soepjes en salades.

Aardappelen

Geplette aardappeltjes uit de oven
Met deze verplette aardappeltjes uit de oven maak je een verpletterende indruk aan tafel. Het is super simpel, maar net weer even wat anders dan gewone frietjes of aardappels uit de oven. Een perfect vegetarisch bijgerecht ook voor kerst!
Bekijk recept
Vegetarisch bijgerecht kerst aardappel
Ovenschotel met romanesco en aardappelschijfjes
Deze vegetarische ovenschotel met romanesco en aardappelschotel is het ideale comfort food. De romanesco kun je trouwens prima vervangen door broccoli of bloemkool. Een lekker romige ovenschotel met een krokant korstje.
Bekijk recept
Vegetarische ovenschotel aardappel bloemkool broccoli
Aardappel wedges uit de oven
Wie houdt er nou niet van verse frietjes? Je kunt ze heel makkelijk zelf maken! Deze aardappel wedges met rozemarijn en knoflook zijn een super lekker gezond alternatief voor friet.
Bekijk recept
Aardappel wedges

Bekijk hier alle recepten met aardappel die je op mijn website kunt vinden.

Boerenkool

Boerenkool stamppot met banaan en geraspte kaas uit de oven
Deze vegetarische boerenkool stamppot is een absolute verrassing op tafel. De stamppot gaat de oven in, met een laagje banaan en geraspte kaas. Dit geeft een super lekkere twist aan de boerenkool klassieker. Serveer met een mespuntje sambal en je hebt een heerlijke maaltijd!
Bekijk recept
Vegetarische boerenkool stamppot
Boerenkoolstamppot met vegetarische spekjes
Deze boerenkoolstamppot met vegetarische spekjes is een super fijne vegetarische variant van deze Hollandse klassieker. Vega spekjes zijn een prima vervanger van het vlees alternatief.
Bekijk recept
Vegetarische boerenkool
Mexicaanse boerenkool salade
Wil jij een keer wat anders koken dan boerenkool stamppot? Maak dan eens een salade met boerenkool. Deze vegetarische Mexicaanse salade zit vol vitamines en is een echte smaakbom. 
Bekijk recept
Kale salad Mexicaans

Bekijk hier alle recepten met boerenkool die je op mijn website kunt vinden.

Knolselderij

Spaghetti cacio e pepe met knolselderij
Spaghetti cacio e pepe is een vegetarische Italiaanse pasta klassieker. Het is waarschijnlijk een van de meest simpele Italiaanse gerechten; het bestaat namelijk alleen uit pasta, pecorino (kaas), zout en peper. Simpeler kan niet toch? Ik voegde knolselderij toe aan deze klassieker voor een heerlijke groente twist. Deze pasta cacio e pepe staat binnen 15 minuten op tafel, ideaal!

Bekijk recept
Pasta met kaas vegetarisch
Vegetarische kapsalon met shoarma van knolselderij en big mac saus
Deze vegetarische kapsalon is een absolute guilty pleasure. De shoarma is vervangen door knolselderij met shoarmakruiden. Hier komen heerlijk knapperige ovengebakken frietjes bij en een big mac saus! Hier zeg je geen nee tegen!
Bekijk recept
Friet met knolselderij reepjes en big mac saus
Vegetarische boeuf bourguignon met jackfruit
Dit recept is het perfecte vegetarische alternatief voor de Franse klassieker boeuf bourguignon. De (non) boeuf is gemaakt met de vleesvervanger jackfruit. Jackfruit neemt de structuur van draadjesvlees.
Bekijk recept
Vegetarisch stoofpotje met jackfruit kerst

Bekijk hier alle recepten met knolselderij die je op mijn website kunt vinden.

Prei

Ovenschotel met prei en aardappelschijfjes
Deze vegetarische ovenschotel met prei en aardappelschotel is het ideale comfortfood voor de herfst en winter! De combinatie van prei en aardappel is altijd goed en de room zorgt voor een extra lekkere smaak en krokant korstje. Deze casserole moet je echt eens maken! 
Bekijk recept
Casserole met prei en aardappel
Prei stamppot met Aziatisch gekruide vega balletjes
Deze prei stamppot is heerlijk zacht van smaak. Ideaal als je nog een berg prei in de koelkast hebt liggen. De Aziatisch gekruide vega balletjes geven een heerlijke twist aan deze vegetarische stamppot.
Bekijk recept
Vegetarische prei stamppot
Vegetarische risotto met prei en champignons
Dit is een heerlijke vegetarische risotto met prei en champignons. De prei wordt door de risotto lekker romig van smaak. Een perfect recept als je veel prei in huis hebt!
Bekijk recept
Vegetarische risotto recept

Bekijk hier alle recepten met prei die je op mijn website kunt vinden.

Rode biet

Gepofte rode biet met geitenkaas
Biet en geitenkaas is natuurlijk een perfecte combinatie. En die combinatie komt perfect tot z'n recht in deze gepofte biet. Dit is een heerlijk vegetarisch voorgerecht die niet misstaat bij het kerst diner.
Bekijk recept
bieten uit de oven
Vegetarische rode bietenburger
Deze vegetarische bietenburger is de lekkerste vega burger in tijden. Dit recept is makkelijk om zelf te maken en leuk om te serveren voor je gezin, familie of vrienden. Ook kinderen smullen van deze burger!
Bekijk recept
Vegetarische groentenburg
Bietensoep met geitenkaas
Deze bietensoep is makkelijk om te maken en is bijzonder smaakvol. Bietjes en geitenkaas smaken altijd super goed samen, zo ook in deze soep. Een leuke variant op de Oost-Europese borsjt soep. Lekker licht en gezond.
Bekijk recept
Vegetarische borsjt

Bekijk hier alle recepten met biet die je op mijn website kunt vinden.

Rode kool

Vegan buddha bowl met rode kool, linzen, pompoen, hummus en falafel
Zin in een lekker gezond en voedzaam maaltje? Ga dan voor deze vegan buddha bowl. Met wat falafel, pompoen, rode kool, avocado en linzen tover je in no time een lekker voedzame bowl op tafel!
Bekijk recept
Vegetarische falafel bowl
Ovenschotel met rode kool, hachee van jackfruit en aardappel puree
Hachee, rode kool en aardappelpuree; een traditioneel recept in een modern jasje. De hachee is namelijk gemaakt van jackfruit en daarmee is dit een vegetarische ovenschotel. Maak de ovenschotel eenvoudig vegan, door de melk en boter in de aardappelpuree te vervangen door groente bouillon en margarine.
Bekijk recept
Vegetarische winter ovenschotel
Mexicaanse rode koolsla
Deze Mexicaanse salade van rode kool is een heerlijk bijgerecht bij een Mexicaanse maaltijd. Een handige salade om restjes kool mee op te maken. 
Bekijk recept
cole slaw

Bekijk hier alle recepten met rode kool die je op mijn website kunt vinden.

Witte kool en savooikool

Makkelijke vegetarische kimchi
Bekijk hier het recept voor mijn makkelijke vegetarische kimchi. Kimchi is een Koreaans recept voor gefermenteerde kool. Fermenteren kost tijd. Dit recept is weliswaar makkelijk, maar je hebt alsnog een paar dagen tijd nodig om te fermenteren. Deze kimchi is vegetarisch, dus zonder vissaus.
Bekijk recept
Koreaanse kimchi fermenteren
Stamppot met savooie kool
Een heerlijke vegetarische winter stamppot met geroerbakte savooiekool, mosterd en cashewnoten. Makkelijk om te maken en verrassend van smaak
Bekijk recept
Vegetarische koolstamppot
Atjar tjampoer zelf maken
Atjar tjampoer is ontzettend makkelijk en goedkoop om zelf te maken. Met een kool, wortel en kurkuma maak je heel eenvoudig je eigen atjar!
Bekijk recept
Zelfgemaakte atjar tjampoer

Bekijk hier alle recepten met kool die je op mijn website kunt vinden.

Spruiten

Risotto met spruitjes à la Ottolenghi
Deze risotto met spruitjes en blauwe kaas is een top vegetarisch gerecht! Zelfs als je niet van spruitjes houdt, is dit gerecht een aanrader. Het recept is gebaseerd op een recept van Ottolenghi. Met spruitjes, blauwe kaas en citroen maak je een super verrassend vegetarisch gerecht!
Bekijk recept
Risotto vegetarisch Ottolenghi
Spruitjes fritters
Deze groente pannenkoekjes met spruitjes zijn echt een aanrader. Maak ze bijvoorbeeld als vegetarisch bijgerecht met kerst.
Bekijk recept
Groente pannenkoek met spruitjes kerst
Spruitjes salade
Deze spruitjes salade is de perfecte wintersalade. Je maakt de salade met rauwe spruitjes, appel, gedroogde cranberry, pijnboompit en Parmezaanse kaas. Daarover een heerlijke dressing met mosterd en mayonaise. Deze spruitjes salade is niet bitter, probeer het zelf eens!
Bekijk recept
Vegetarische salade winter

Bekijk hier alle recepten met spruiten die je op mijn website kunt vinden.

Witlof

Vegetarische witlofgratin
Vegetarische gratin met witlof en aardappelschijfjes. Dit is een ideaal vegetarisch bijgerecht voor kerst. De gratin is makkelijk om te maken en handig om van tevoren te meal preppen.
Bekijk recept
Kerst bijgerecht witlof gratin
Witlof salade
Witlofsalade is een leuke manier om eens iets anders te koken met witlof. Het frisse van de sinaasappel en appel combineert heerlijk met het bittere van de witlof. Tel daar wat romige dressing met kerrie bij op en je hebt een heerlijke vegetarische salade! 
Bekijk recept
Vegetarische witlofsalade
Quiche met witlof en brie
Met witlof en kaas kun je echt toveren. Het is niet voor niets dat witlof met kaas uit de oven zo vaak wordt gegeten. Ik wilde eens iets anders proberen en maakte deze vegetarische quiche met witlof en brie. Nog steeds met de succes ingrediënten witlof en kaas, maar dan anders. Een heerlijk vegetarisch voorgerecht of lekker als bijgerecht met een frisse salade!
Bekijk recept
Witlof en kaas uit de oven

Bekijk hier alle recepten met witlof die je op mijn website kunt vinden.

Wortel

Hartige taart met wortel en pompoen à la Ottolenghi
Deze hartige taart met wortel en pompoen is hét ideale herfstgerecht. De smaken combineren fantastisch en de taart is zacht van smaak waardoor het ook voor kinderen een toppertje is!
Bekijk recept
Wortel pompen quiche
Wortel lasagne
Deze wortel lasagne is een echt smaakbommetje. Je hebt maar weinig ingredienten nodig. Wortel, kookroom, lasagnebladen, feta en Parmezaanse kaas. Dat is het zo'n beetje. Daarmee maak je een super makkelijke en smaakvolle vegetarische lasagne.
Bekijk recept
Vegetarische lasagne
Vegetarische wraps met raz el hanout omelet, wortel en feta
Maak eens wat anders met wraps! Bijvoorbeeld deze heerlijke wraps met raz el hanout kruiden, omelet, wortel en feta. Een heerlijk vegetarisch gerecht uit de Arabische keuken. Makkelijk en snel klaar en veel groente! 
Bekijk recept
Wraps uit het midden-oosten

Bekijk hier alle recepten met wortel die je op mijn website kunt vinden.

Seizoensrecepten van andere maanden

Sinds kort maak ik voor iedere maand een overzicht met de seizoensgroenten van de maand en de lekkerste recepten bij die groente. Hieronder vind je de seizoensrecepten van de andere maanden, zodat je iedere maand lekkere seizoensgerechte kunt koken. Let op; dit overzicht is nog niet compleet, ik werk het elke maand bij :).

5x waarom koken met seizoensgroente een goed idee is!

Koken met het seizoen heeft veel voordelen.

  1. Portemonnee – Allereerst zijn seizoensgroente beter voor je portemonnee. Het is nu eenmaal een stuk duurder om zomergroente en -fruit in de winter te kopen. Producten moeten van ver worden verscheept, of worden op kunstmatige manier verbouwd om enigszins toonbaar in de schappen te liggen in de winter. Kijk maar eens in de supermarkt welke groente het best te betalen zijn. Over het algemeen zijn dit producten van het seizoen!
  2. Milieu – Seizoensproducten zijn ook beter voor het milieu. Je koopt namelijk lokalere (lees: vaak nationale en regionale) producten. Hierdoor hoeft de groente geen wereldreis af te leggen om in de supermarkt te komen.
  3. Kwaliteit – De smaak van groente in het seizoen is ook echt een stuk lekkerder. Denk eens aan tomaten in de zomer versus tomaten in de winter. ‘s Zomers smaken die een stuk lekkerder! Hetzelfde geldt voor komkommer. Daar zit in de winter echt een ander smaakje aan. Doordat seizoensgroente vaak lokaler geteeld worden, hoeven ze ook minder ver te reizen en krijgen ze minder te verduren; dat proef je!
  4. Variatie – Koken met het seizoen zorgt ook voor meer varieteit op je bord. In de winter eet ik graag winterse kost zoals boerenkool, zuurkool en wortels, terwijl ik in de zomer heel veel tomaten en komkommer eet. Elk seizoen ziet mijn bordje avondeten er daardoor anders uit!
  5. Bewust – Het eten van seizoensproducten draagt ook bij aan je bewustzijn wat je allemaal eet. En vaak is dat ook nog eens heel natuurlijk. In de zomer heeft bijna niemand zin in een flinke zuurkoolstamppot. Je lichaam voelt haarfijn aan waar het behoefte aan heeft en meestal matcht dat wel met het seizoen. Bewustzijn zit em bij mij ook in het feit dat ik meer lokaal eet doordat ik voor seizoensproducten kies. Ik heb een abonnement op een biologische groentetas uit de streek. Hierdoor steun ook ook de lokale boeren.
Wat vind je van dit recept?

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*