Gevulde zoete aardappel met Tex Mex vulling

Gepofte zoete aardappel gevuld met mais en bonen

Een Mexicaanse zoete aardappel

Ik ben gek op zoete aardappel én op de Mexicaanse keuken. Dit inspireerde mij om op basis hiervan een lekker recept te maken. Resultaat; gevulde zoete aardappel met een tex mex vulling. The best of both worlds als je het mij vraagt!

Zoete aardappels poffen in de oven

Voor dit gerecht moeten de zoete aardappels gepoft worden. Dit doe je door ze in te prikken, te verpakken in aluminiumfolie en vervolgens 45 minuten in de oven zetten. Terwijl de oven zijn werk doet, kun jij in de tussentijd lekker iets anders gaan doen en de chili sin carne voorbereiden.

Eerder maakte ik al dit recept voor gepofte zoete aardappel van de bbq en deze wraps met gepofte zoete aardappel, zwarte bonen en mais. Verder vind je nog veeeel meer lekkere en gevarieerde recepten met zoete aardappel op mijn blog; alle zoete aardappel recepten!

Een klassieker uit de Mexicaanse keuken

De vulling voor de zoete aardappel is gebaseerd op een echte Mexicaanse klassieker; chili con carne. Dit gerecht bestaat oorspronkelijk uit gehakt, bonen, tomaten en Mexicaanse kruiden. Om het vegetarisch te houden maak ik er chili sin carne van. Letterlijk vertaald “chili zonder vlees”. Het volledige recept hiervan staat op mijn blog; de lekkerste en snelste chili sin carne. Zeker een aanrader!

Voor deze chili sin carne vulling, heb ik ervoor gekozen om vegetarische gegrilde stukjes toe te voegen. Extra bite, extra smaak en éxtra lekker!

Gepofte zoete aardappel gevuld met mais en bonen
Gevulde zoete aardappel met Tex Mex chili sin carne vulling

Te veel chili sin carne

Voor dit recept is de verhouding chili sin carne die je maakt vrij veel in tegenstelling tot wat er in de zoete aardappel past. Er blijft dus nog best wat vulling over nadat je de aardappels hebt gevuld. Ik eet dit als bijgerecht bij de zoete aardappel. In totaal heb je hiermee een lekkere gevarieerde maaltijd te pakken!

Lekkere gerechten uit de Mexicaanse keuken

Ben je helemaal in de Mexicaanse sferen en op zoek naar nog veel meer inspiratie voor lekkere recepten? Ik help je een handje! Deze vegetarische Mexicaanse shakshuka is een echte topper uit de Mexicaans keuken! Ook dit Mexicaans éénpansgerecht met orzo is zeker het proberen waard! Of wat dacht je van deze Mexicaanse lasagne? Een pastagerecht, maar dan met een Mexicaanse twist!

Gepofte zoete aardappel gevuld met mais en bonen

Gevulde zoete aardappel met Tex Mex chili sin carne vulling

Deze Tex Mex gevulde zoete aardappels zijn heerlijk comfort food. De zoete aardappels pof je in de oven. En de chili sin carne vulling maak je in een handomdraai in een pan. Het resultaat: een maaltijd om je vingers bij af te likken
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Oventijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mexicaans, Texmex
Trefwoord: Chili sin carne, Gepofte zoete aardappel, Gevulde zoete aardappel, Kidsproof, Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 506kcal
Auteur: Nienke – Foxilicious

Ingrediënten

  • 4 zoete aardappels ongeveer 500-600 gram
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 175 gram vegetarische gegrilde stukjes
  • 2 paprika's
  • gram cherrytomaten
  • 255 gram kidney bonen uit blik uitlekgewicht; blik van 400 gram
  • 140 gram mais uit blik uitlekgewicht; blik van 150 gram
  • 1 eetlepel cottage cheese

Optioneel

  • 1 avocado
  • 1 handje verse koriander

Instructies

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 200 graden.
    Prik de zoete aardappels op een paar plekken in met een mes. Verpak de zoete aardappels per stuk in aluminiumfolie. Pof de zoete aardappel 45-60 minuten in de oven, totdat je ze met een vork kunt inprikken.
  • Verwarm in de tussentijd een scheut olijfiolie in een hapjespan.
    Snij de ui en knoflook fijn en bak 2 minuten in de pan. Voeg de gegrilde stukjes toe en bak 3 minuten mee.
  • Was de paprika en snij in blokjes. Voeg toe aan de pan. Bak 5 minuten mee.
  • Was de cherrytomaat en snij doormidden. Voeg toe aan de paprika.
    Giet de kidneybonen en mais af en spoel af met water. Voeg de bonen en mais toe. Breng op smaak met 2 eetlepel Mexicaanse kruiden en blus af met 100 ml water.
    Laat een paar minuten pruttelen.
  • Haal de aardappels uit de oven.
    Maak een snee in de lengte (niet helemaal doormidden). Doe hier een flinke schep van het bonenmengsel in.
    Kruimel wat cottage cheese bovenop.

Optioneel

  • Garneer de zoete aardappel met een paar plakjes avocado en wat verse koriander

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen zijn gek op Mexicaans eten; bonen en mais, ze vinden het heerlijk! 
  • Houdt jouw kind er niet van? Vul de gepofte aardappel met wat (rauwkost) groente waar hij/zij wel van houdt!
  • Geen zoete aardappel fans in huis? Geef je kind dan alleen de chili sin carne. Er blijft genoeg van over na het vullen van de aardappels. 

Voedingswaarde

Calories: 506kcal | Carbohydrates: 86g | Protein: 20g | Fat: 11g | Saturated Fat: 2g | Cholesterol: 1mg | Sodium: 353mg | Potassium: 1661mg | Fiber: 19g | Sugar: 19g | Vitamin A: 34108IU | Vitamin C: 93mg | Calcium: 134mg | Iron: 5mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en tag #foxilicious
Gepofte zoete aardappel gevuld met mais en bonen
Gevulde zoete aardappel met Tex Mex chili sin carne vulling
Wat vind je van dit recept?
Goulashsoep Vegetarische goulashsoep met linzen
Tofu: 10 x de lekkerste vega recepten met tofu Kimchisoep

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *