Vegetarisch Mexicaans zwarte bonen en mais

Peulvruchten: 10 x de lekkerste vega recepten met peulvruchten

Peulvruchten saai? Echt niet!

Peulvruchten, ik houd er van! Er zijn oneindig veel gerechten mee te bedenken en ik maak er dan ook graag gebruik van. Vele internationale keukens maken gebruik van peulvruchten. Zo wordt er in de Mexicaanse keuken veel gebruik gemaakt van bijvoorbeeld kidney bonen en bruine bonen. Frijoles (bonenpuree) is niet voor niets een basiselement uit de Mexicaanse keuken ;). Daarnaast worden bonen verwerkt in wraps, taco’s, (nacho)schotels, soepen, bowls…de hele mikmak!
Naast de Mexicaanse keuken, maakt bijvoorbeeld de Indiase keuken ook veel gebruik van peulvruchten. Met name kikkererwten en linzen zie je vaak terug zit in recepten voor curry’s. Zoals een traditionele Dahl, ofwel linzen curry.

Verschillende soorten peulvruchten

Peulvruchten zijn er in alle soorten, maten en kleuren. Ze zijn zowel gedroogd verkrijgbaar als in glas of blik. Maar de grote vraag is nu natuurlijk: “Wat zijn peulvruchten precies?”.
Peulvruchten zijn als het ware zaden (vruchtjes) met of zonder omhulsel, het vruchtblad. Onder de categorie peulvruchten vallen; bruine, witte en zwarte bonen, kidneybonen, sojabonen, kikkererwten, linzen en kapucijners. Verder zijn er ook groene peulvruchten, zoals sperziebonen en doperwten, maar deze worden tot de categorie ‘groente’ gerekend.

Bewerkte peulvruchten

Naast losse peulvruchten, zijn er ook bewerkte peulvruchten. Zoals Hummus bijvoorbeeld. Hummus is gemaakt van peulvruchten, namelijk kikkererwten. Hummus is super lekker en gemakkelijk om zelf te maken! Heerlijk als spread voor op brood, als dressing bij salades of bijvoorbeeld als smaakmaker bij een buddha bowl, zoals deze vegan buddha bowl.

Tofu en tempeh zijn producten die gemaakt zijn van sojabonen. Tofu en tempeh worden daarom ook gerekend tot bewerkte peulvruchten. Zo zie je maar weer hoe ontzettend veelzijdig peulvruchten zijn!
Met tofu en tempeh kun je de lekkerste vegetarische en vegan maaltijden bereiden. Van koreaanse noedelsoep met tofu en kimchi tot tofu korma. En van lo mein roerbak noedels met veel groente tot een Vietnamees broodje; banh mi met tempeh en rauwkost.

Peulvruchten als eiwitrijke vleesvervanger

Peulvruchten zitten vol goede voedingsstoffen. Ze bevatten veel vezels en zijn o.a. rijk aan eiwitten. Een onmisbaar kenmerk voor een vlees vervangend product! Peulvruchten geven vegetarische en vegan gerechten vaak nét even wat extra’s om het een volwaardige maaltijd te maken. Daarnaast zorgen ze voor extra structuur, smaak en een lekkere bite.

Vegan friendly gerechten

Peulvruchten zijn wat mij betreft een ideale plantaardige en eiwitrijke vleesvervanger. Harstikke vegan friendly dus! Er zijn tegenwoordig ook een heleboel kant en klare vleesvervangers op de markt die worden gemaakt op basis van peulvruchten. Zo heb ik bijvoorbeeld verschillende recepten met vegan vleesvervangers op basis peulvruchten gepost, zoals deze Mexicaanse panzanella met vegetarische nuggets.

Top 10 lekkerste vegetarische recepten met peulvruchten

1. Pilav met kikkererwten en perzik

Vegetarische pilav met kikkererwten en perzik
Kip pilav is zo’n recept waarvan ik het jammer vind dat ik het niet meer eet sinds ik vegetariër ben. Ik vind pilaf of pilav namelijk echt ontzettend comfortfood. Een heerlijke, simpele maaltijd die je binnen 30 minuten klaar hebt. Ideaal voor de drukke doordeweekse avonden. Ik maakte daarom een vegetarische variant op kip pilav, namelijk met kikkererwten en perzik.
Bekijk recept
Kip pilaf vegetarisch

2. Linzenburger met truffel mayonaise

Linzenburgers met truffel mayonaise
De lekkerste linzenburgers maak je vrij eenvoudig zelf. Met linzen, noten, champignons, wortel en havermout. Beleg de burgers met veldsla, rode kool en (vegan) truffel mayonaise voor de ultieme vegetarische smaaksensatie.
Bekijk recept
Linzenburger zelf maken

3. Vegan buddha bowl

Vegan buddha bowl met rode kool, linzen, pompoen, hummus en falafel
Zin in een lekker gezond en voedzaam maaltje? Ga dan voor deze vegan buddha bowl. Met wat falafel, pompoen, rode kool, avocado en linzen tover je in no time een lekker voedzame bowl op tafel!
Bekijk recept
Vegetarische falafel bowl

4. Mexicaanse shakshuka

Vegetarische Mexicaanse shakshuka
Shakshuka, maar dan op z'n Mexicaans. Dit gerecht is een kruising tussen chili sin carne en shakhuka. Een lekkere en snelle vegetarische maaltijd.
Bekijk recept
Chili sin carne met ei

5. Vegetarische goulash

Vegetarische goulash
Dit is het perfecte recept voor vegetarische Hongaarse goulash! De saus is gemaakt met linzen en heeft een super lekkere rooksmaak en dat zonder vlees!
Bekijk recept
Hongaarse goulash

6. Tex Mex fajita’s

Vegetarische fajita’s met pulled jackfruit en snijbonen
Dit is een heerlijk verrassende vegetarische Tex Mex maaltijd met pulled jackfruit en snijbonen. Maak de fajita's compleet en vul ze met kidneybonen, mais, paprika, avocado en crème fraîche. Dit is een feestje op tafel!
Bekijk recept
Wraps met jackfruit mais en kidneybonen

7. Marokkaanse tomatensoep met kikkerwten en linzen

Harira: Marokkaanse tomatensoep met kikkererwten en linzen
Harira is een super lekkere Marokkaanse tomatensoep, gevuld met kikkererwten met linzen. Het is een heerlijk verwarmende maaltijdsoep, waarmee je je dagelijkse portie groente en peulvruchten weer binnen hebt. Makkelijk kidsproof te maken door de soep te pureren! 
Bekijk recept
Tomaten linzen kikkererwten soep

8. Lasagne bolognese met linzen

Vegetarische lasagne Bolognese met linzen
Deze lasagne Bolognese met linzen is de perfecte vegetarische variant op de klassieke lasagna Bolognese. De tomatensaus is gemaakt op basis van groente en linzen. Een top recept, ook voor vleeseters! De bechamelsaus maak je heel eenvoudig zelf.
Bekijk recept
Vegetarische lasagne met veel groente

9. Mexicaans éénpansgerecht met orzo

Mexicaans éénpansgerecht met orzo
Eenpansgerechten zijn ideaal voor een doordeweekse dag. Met één pan en een handjevol ingredienten tover je binnen 15 minuten een heerlijke vegetarische Mexicaanse maaltijd op tafel.
Bekijk recept
Vegetarisch Mexicaans zwarte bonen en mais

10. Maaltijdsalade met gegrilde bloemkool linzen

Vegan gegrilde bloemkoolsalade
Dit is een super lekkere plantaardige maaltijdsalade met gegrilde bloemkool. Koolhydraatarm, vegan en super smaakvol. Met bloemkool, granaatappelpitjes, linzen, veldsla en een dressing met vegan mayonaise
Bekijk recept
Plantaardige maaltijdsalade groente vegan
Wat vind je van dit recept?

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*