Vegetarische hamburger

Vegan recept voor zelfgemaakte courgetteburger

Vegan courgetteburger recept

Het is weer tijd voor een nieuwe vega burger recept. Vegan dit keer zelfs. Deze courgetteburger is namelijk helemaal plantaardig. Meestal gebruik ik wat kaas en ei in mijn vega burgers. Daarmee zijn ze niet geheel plantaardig. Deze courgetteburgers zijn dat dus wel!

Peas maker stukjes als plantaardige vleesvervanger

Onlangs kreeg ik een pakketje thuis gestuurd met Peas Maker stukjes. Dit is een nieuwe vleesvervanger op basis van gele erwten en tuinbonen. Het ideale van dit product is, dat je het in de voorraad kast kunt bewaren. De stukjes zijn namelijk gedroogd. De stukjes zijn super veelzijdig in gebruik. Je kunt ze gebruiken als vervanger van bijvoorbeeld kip, maar je kunt er ook balletjes en burgers van maken. En het grote voordeel: deze vegetarische stukjes zijn super eiwitrijk en barsten van de vezels (53 gram eiwitten en 15 gram vezels per 100 gram). Je snapt dat ik wel geïnteresseerd was in dit nieuwe product. Ik kreeg 6 zakken thuis gestuurd en ben de Peas Maker stukjes gaan testen. Daar maakte ik onder andere deze courgette burgers mee en ik gebruikte ze ook als wokreepjes. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ontzettend enthousiast ben! Je kunt de stukjes nog niet in de supermarkt kopen, maar Peas Maker heeft een eigen webshop waar je de stukjes per 6 zakken kunt bestellen.

Vegetarische courgetteburger zelf maken

Vegetarische burgers kun je vrij eenvoudig zelf maken. Het is niet moeilijk om te maken. En met een food processor of keukenmachine ben je zelfs best snel klaar.

Vegetarische hamburger van peas maker stukjes
Vegan courgetteburger

De lekkerste vegetarische burgers

Mijn favoriete burger is nog altijd mijn vega bietenburger. Deze is zo vol van smaak. Absoluut een aanrader! Daarnaast eet ik graag burgers op basis van zwarte bonen. Ik heb ook een lekker recept voor champignon burgers met blauwe kaas.

Vegetarische rode bietenburger
Deze vegetarische bietenburger is de lekkerste vega burger in tijden. Dit recept is makkelijk om zelf te maken en leuk om te serveren voor je gezin, familie of vrienden. Ook kinderen smullen van deze burger!
Bekijk recept
Vegetarische groentenburg
Linzenburgers met truffel mayonaise
De lekkerste linzenburgers maak je vrij eenvoudig zelf. Met linzen, noten, champignons, wortel en havermout. Beleg de burgers met veldsla, rode kool en (vegan) truffel mayonaise voor de ultieme vegetarische smaaksensatie.
Bekijk recept
Linzenburger zelf maken
Champignonburgers met blauwe kaas
Deze champignonburgers met blauwe kaas zijn echt hemels! De perfecte veggie burger met een super smaakcombinatie van champignon met blauwe kaas. Verras jouw eters en zet deze vega burgers op tafel.
Bekijk recept
Vega burger met champignon

Wat eet je bij een burger?

Een vega burger serveer ik meestal met sla of gestoomde of geroerbakte groente en aardappeltjes. Denk bijvoorbeeld aan een koolsla met truffel mayonaise of mijn beroemde Nienke salade. Neem een kijkje op deze salade pagina voor meer salade inspiratie.

Daarnaast vind ik het altijd lekker om wat frietjes te maken voor bij de burger. Dus zet de frituurpan lekker aan, of bak aardappeltjes in de oven, of kies voor een iets gezondere friet variant van pastinaak frietjes of zoete aardappel friet.

Vegetarische hamburger

Vegan courgetteburgers

De lekkerste vegan burgers maak je natuurlijk zelf. Deze courgetteburger is er zeker één om te proberen. De burger bevat maar liefst 100 gram courgette. Daarnaast is de burger lekker eiwitrijk, door de peas maker stukjes.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 12 minuten
Rusttijd: 30 minuten
Totale tijd: 57 minuten
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Fusion
Trefwoord: Courgette, Kidsproof, Veganistisch, Vegetarisch, Zelfgemaakt
Porties: 8 burgers
calorieën: 222kcal
Auteur: Nienke – Foxilicious

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 1 courgette
  • 1 teentje knoflook
  • 0,5 ui
  • 50 gram havermout
  • 1,5 eetlepel balsamico azijn
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • 125 gram peas maker stukjes
  • 1,5 theelepel zout
  • 0,5 theelepel paprikapoeder
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden
  • peper

Big mac saus

  • 5 eetlepels yogonaise
  • 4 eetlepels ketchup
  • 2 eetlepels piccalilly
  • 0,5 eetlepel azijn
  • 1 snufje chilipoeder
  • 0,5 eetlepel suiker
  • 0,25 ui

Overig

  • 1 rode ui
  • 8 hamburger broodjes
  • sla
  • tomaat
  • augurk

Instructies

Burgers maken

  • Was de courgette en rasp deze fijn in de food processor, of met een handrasp of mandoline. Leg de courgette op een schone theedoek of keukenpapier, vouw dicht en laat even liggen. Op deze manier laat je het vocht uit de courgette lekken.
  • Doe de peas maker stukjes in een kom en schenk er kokend water over tot de stukjes helemaal onder water staan. Laat 5 minuten staan en giet af. Druk de stukjes met een pollepel in het vergiet, zodat het vocht er goed uit gaat.
  • Doe de ui, knoflook, peas maker stukjes en havermout in de food processor en maal alles fijn. Voeg de edelgistvlokken, balsamico azijn, paprikapoeder en Italiaanse kruiden toe. Roer de geraspte courgette erdoor en breng goed op smaak met zout en peper.
  • Kneed met je handen tot een bol 'gehakt'. Weeg vervolgens 8 porties van ongeveer 110 gram af en maak hier balletjes van. Druk de balletjes plat tot een burger. Zet de burgers een half uur in de koelkast, of 15 minuten in de vriezer. Ik leg de burgers altijd op wat stukjes bakpapier, zodat ze niet aan elkaar of aan een bord gaan kleven.

Big mac saus

  • Maak nu de big mac saus. Snij de 0,25 ui super fijn. Doe alle ingrediënten voor de saus bij elkaar en roer goed door. Zet de saus even in de koelkast tot de burgers klaar zijn.

Tot slot…

  • Bak de burgers in een scheut olijfolie in een koekenpan. Bak beide kanten in ongeveer 3-4 minuten bruin.
  • Verwarm intussen de hamburgerbroodjes in de oven.
    Smeer beide binnenkanten van de broodjes in met de big mac saus. Beleg de broodjes met wat sla. Leg de burger erop. Beleg met tomaat, augurk en rode ui ringen.

Kidsproof tips

  • De meeste kids zijn gek op hamburgers. 
  • Voor hen hou ik de toppings achterwege

Voedingswaarde

Calorieën: 222kcal | koolhydraten: 32g | Eiwitten: 14g | Vet: 4g | Verzadigd vet: 1g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 1mg | Zout : 295mg | Kalium: 230mg | Vezels: 3g | Suiker: 6g | Vitamine A: 125IU | Vitamine C: 7mg | Calcium: 64mg | IJzer: 2mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Dat vind ik leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en tag #foxilicious
Wat vind je van dit recept?

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*