Bloemkoolsoep is een heerlijk romige vegetarische soep. Lekker als voorgerecht, of als hoofdgerecht met wat brood. De bladerdeeg sterren geven een feestelijk tintje aan de soep. Daarmee is deze bloemkoolsoep een heerlijk kerst voorgerecht.
Zet een bakplaat met bakpapier klaar en verwarm de oven voor op 180 graden.
Steek met een stervormige steker 8 sterren uit het bladerdeeg. Prik de sterren in met een vork. Zo blijven de sterren mooi plat als je ze bakt. Leg de sterren op de bakplaat en bestrijk met een kwastje met melk of eigeel. Strooi er wat gedroogde basilicum over. Zet de bakplaat in de oven en bak ongeveer 10-15 minuten totdat de sterren mooi goudbruin zijn.
Verwarm intussen een flinke scheut olijfolie in een soeppan. Schil de knoflook en snij fijn.
Maak de bloemkool schoon en snij in grove stukken. Snij de steel ook mee. Doe de bloemkool en de knoflook in de soeppan en bak een paar minuten. Roer goed om. Voeg de bouillon toe en doe de deksel op de pan. Kook de bloemkool in ongeveer 10 minuten gaar. Pureer de bloemkool met een staafmixer. Voeg de geraspte kaas en kookroom (naar smaak) toe en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
Maak de basilicumolie door 4 eetlepels olijfolie en de verse basilicum te mixen in een keukenmaler.
Schep de soep in de kommen. Garneer met een theelepel basilicumolie en leg 2 sterren in iedere soepkom.
Notities
Deze bloemkoolsoep is heerlijk zacht en romig van smaak en daarmee potentieel succesvol voor de kids.
De bladerdeegsterren vinden kinderen vaak interessant.
Laat de basilicumolie eventueel achterwege bij je kids.