Steak tartare, maar dan vegetarisch. Kan dat dan? Jazeker! Deze steak tartaar is een smaakbommetje, gemaakt van tomaat. Een prachtig gerecht om te zien en super smaakvol. Ook voor vleeseters. Dit gerecht doet het ook goed als voorgerecht met kerst.
1200gramtomatenkies voor tomaten met een volle, zoete smaak, zoals cherry trostomaten of roma tomaten
1ui
1eetlepelkappertjes
1eetlepel panko fijngemalen broodkruim, of paneermeel
1theelepelsojasaus
0,5theelepelsrirachasausalternatief: chipotlesaus
0,5theelepelgrove mosterd
zout
peper
'Ei'
1,5theelepelmayonaise
1theelepelkurkuma
0,5theelepelkerriepoeder
Instructies
Tomaten
Snij met een scherp mesje een kruis aan de onderkant van te tomaten. Leg de tomaten in een bak met kokend water en laat ongeveer 30 seconden wellen. Doe de tomaten daarna in een vergiet en blus af met koud water. Verwijder nu het vel van de tomaat.
Snij de tomaat doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij nu in plakken en vervolgens in kleine stukjes. Doe de tomaat in een vergiet en laat goed uitlekken.
Saus
Maak het 'ei' door de mayonaise, kerrie en kurkuma te mengen in een schaaltje en zet apart.
Mengen
Doe de sojasaus, sriracha en mosterd in een kom.
Snij intussen de kappertjes en de ui super fijn. Doe ze in de kom. Voeg de tomaten toe. Roer alles goed door elkaar en doe de panko erbij. Proef en breng op smaak met zout en peper en eventueel extra sriracha of mosterd.
Opmaken
Zet borden en de serveerring klaar. Leg de serveerring op een bord en doe 1/4 van de tomaten in de ring. Haal de serveerring eraf en doe een koffielepel mayonaise op de tartare. Doe hetzelfde voor de overige borden. Serveer direct.
Notities
Voor kinderen is deze steak tartare misschien net iets te gekruid.
Je kunt wel heel eenvoudig een kidsproof versie maken van deze tartaartjes. Hou hiervoor een deel van de tomatenstukjes apart voordat je het op smaak brengt. Gebruik een steekring om de ongekruide tomatenstukjes op het bord te serveren.
Je kunt eventueel ook wat mayonaise door de ongekruide tomaat roeren en licht op smaak brengen met zout en peper.