Met een simpele roux en een savooiekool maak je heel eenvoudig een heerlijke gratin. Savooie kool is een van de oudste koolsoorten. Je herkent hem aan de mooie ribbele groene bladen. In deze gratin komt de kool heel mooi tot z'n recht. Een ideaal vegetarisch bijgerecht voor de winter.
Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal klaar. Vet deze schaal in met boter of olijfolie.
Was de kool en snij in plakken van ongeveer 1-2 cm dik. Ik had 9 plakken van mijn kool.
Smelt 30 gram boter in een grote koekenpan en leg de koolplakken hierin. Bestrooi met zout en peper en bak 2 minuten. Draai de plakken voorzichtig om en bak nog eens 2 minuten. Blus af met 60 ml water en laat zachtjes 3 minuten pruttelen. * Mijn koekenpan was niet groot genoeg, dus ik heb het in 2 etappes gebakken.
Leg de kool plakken dakpansgewijs in de ovenschaal.
Verwarm nog eens 30 gram boter in de pan. Voeg het fijngesneden teentje knoflook toe, 1 theelepel gedroogde tijm, wat nootmuskaat naar smaak en de bloem. Roer goed door en voeg daarna de melk scheutje voor scheutje toe. Roer totdat je een egale saus hebt en laat nog 2 minuten zacht pruttelen. Schenk de roux over de kool. Verdeel de paneermeel en geraspte kaas erover en bak ongeveer 20 minuten in de oven.
Notities
Kinderen zijn meestal niet zo'n fan van kool. Je kunt voor hen eventueel een apart ovenschaaltje maken met een andere groente, waarover je de roux schenkt. Zo hebben ze ook een groente gratin.
Een ander idee, is om een bakje rauwkost te geven aan je kids.