Verwarm de oven voor op 200 graden en leg 2 bakplaten met een vel bakpapier klaar.
Was de aubergine en snij in blokjes en leg in een groot vergiet, of op een plaat met daarop keukenpapier. Bestrooi ruim met zout en laat 15 minuten staan. Het zout trekt het vocht uit de aubergine, waardoor deze 'malser' wordt bij het grillen.
Dep de aubergine droog met keukenpapier of een schone theedoek. Verdeel de aubergine over één van de bakplaten. Besprenkel ruim met olijfolie en bestrooi met wat peper.
Schuif de bakplaat met aubergine in de oven. Bak de aubergine 25 minuten.
En verder...
Was de cherrytomaten en snij doormidden. Leg de tomaten op de andere bakplaat. Besprenkel ruim met olijfolie en bestrooi met zout en peper.
Schuif na 12 minuten oventijd van de aubergines de bakplaat met tomaten in de oven, boven de plaat met aubergine. Bak nog eens 13 minuten.
Kook in de tussentijd de orzo gaar in een pan met ruimkokend water en wat zout. Giet af en besprenkel met olijfolie.
Roer de aubergine en de tomaten door de orzo. Kruimel de feta erover en roer door de salade. Hak de verse kruiden fijn en voeg toe aan de salade. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper. Serveer de salade lauwwarm of koud.
Optioneel, om te garneren
Garneer eventueel met eetbare bloemen voor wat extra kleur en 's zomers gevoel.
Notities
Mijn kinderen hebben hier van gesmuld. Aubergine is niet altijd favoriet bij kids. Ik had de aubergine goed met zout behandeld. Hierdoor wordt het lekker zacht en mals en verdwijnt de bittere smaak en rubberachtige structuur. Ineens aten ze het wel.
Krijg je het niet verkocht aan je kind? Maak dan een apart bakje met orzo, gegrilde tomaat en wat klein gesneden rauwkost, zoals wortel en paprika.