Caponata is een Italiaanse groentestoof met aubergine, paprika en kappertjes. Het heeft een lekker zoetzure smaak en zachte structuur. Serveer met een lekkere pasta en je hebt een perfecte vegetarische avondmaaltijd!
verse Italiaanse kruidenbijvoorbeeld basilicum of oregano
Parmezaanse kaas
Instructies
Was de aubergine en snij in blokjes van ongeveer 1,5 x 1,5 cm. Leg de aubergine blokjes in een vergiet en bestrooi met zout. Laat nu minimaal 15 minuten staan, zodat het vocht uit de aubergine kan trekken.
Snij de rode ui en knoflook fijn. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook.
Was intussen de paprika en snij in blokjes. Voeg na 3 minuten toe aan de ui en bak ongeveer 5 minuten.
Dep het vocht van de aubergine af met een theedoek of keukenpapier. Voeg de aubergine blokjes nu toe aan de pan en bak nog eens 10 minuten.
Was de cherrytomaat en halveer de tomaatjes. Voeg toe aan de aubergine. Blus af met de rode wijn azijn. Voeg ook de kappertjes en de rozijnen toe. Breng op smaak met zout en peper. Doe de deksel op de pan en laat de groente nog eens 10 minuten stoven op laag vuur. Roer af en toe door. Breng eventueel extra op smaak met zout, peper, wat extra kappertjes of verse Italiaanse kruiden, zoals basilicum of oregano.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en besprenkel met olijfolie. Serveer de pasta met de caponata.
Garneer eventueel met wat Parmezaanse kaas
Notities
Ik zal eerlijk zijn: mijn kids vonden dit helemaal niets. De structuur van aubergine vinden ze niet lekker.
Voor kinderen kun je caponata pureren. Je krijgt dan een soort pesto. Roer de caponata pesto door de pasta en je hebt een heerlijke kidsproof pasta!