Wil je eens een verrassend lekkere zuurkool stamppot maken? Ga dan voor deze stamppot met blauwe kaas en peer. Zuurkool, gorgonzola en peer is namelijk een top combinatie. De stamppot gaat even kort in de oven, zodat de blauwe kaas heerlijk gesmolten is. Een lekkere vegetarische stamppot voor de winter!
Verwarm de (hetelucht)oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal klaar.
Schil de aardappels en snij in grove stukken. Kook de aardappels in ruim kokend water gaar met een blokje groente bouillon in ongeveer 12 minuten.
Giet de aardappels af. Voeg de melk toe aan de aardappels en stamp de aardappels fijn met een stamppot stamper (of pureer met een staafmixer). Roer 3/4 van de blauwe kaas erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Was de peren en snij 2 peren in kleine blokjes en 1 peer in dunne plakjes in de lengte. Stamp de hazelnoten in de vijzel of in een kruidenmaler op je food processor of blender. Giet de zuurkool af en roer door de aardappelpuree. Roer ook de rozijnen, 3/4 van de hazelnoten en de blokjes peer erdoor.
Doe de stamppot in een ovenschaal en leg de plakjes peer erop en de rest van de blauwe kaas. Kruimel ook de laatste noten erover. Zet de ovenschaal ongeveer 15-20 minuten in de oven.
Notities
Zuurkool is niet het eerste gerecht waaraan je denkt als je aan kidsproof denkt, maar mijn kinderen vonden dit heerlijk. Dat komt denk ik door peer die het lekker zoet maakt en rozijnen. Dit geeft wat zachtheid en zoetigheid. Hierdoor wordt de zuurkool wat minder zuur van smaak.
Je kunt de zuurkool eventueel nog extra omspoelen in een vergiet zodat het zure er nog wat meer afgaat.
Niet ieder kind houdt natuurlijk van blauwe kaas. Je kunt de blauwe kaas eventueel vervangen door geitenkaas of geraspte belegen kaas. Of probeer het gewoon met blauwe kaas, maar dan een kleinere hoeveelheid. Dan proeft je kind het niet zo erg, maar geeft het toch wat smaak aan de stamppot.