Tofu burger van de BBQ met gegrilde ananas en satésaus
Zin in een lekkere vegan burger? Deze burger van tofu en zwarte bonen is een absolute aanrader! De burger is lekker stevig en valt niet uit elkaar. Kortom: helemaal geschikt voor de BBQ.
130gramzwarte boonuitlekgewicht; blik van 200 gram
Overig
6bruine bollenof hamburgerbroodjes
sla
6flinke stukkenananasongeveer 1/3 verse ananas
0,5rode ui in ringen
Instructies
Leg de tofu op een bord, op een stuk keukenpapier. Leg een stuk keukenpapier op de tofu en leg er iets zwaars op (bijvoorbeeld kookboeken). Laat 15 minuten staan, om het vocht eruit te laten trekken. Laat de zwarte bonen goed uitlekken.
Schil de ui en knoflook en doe in de food processor / blender. Voeg de havermout, verse koriander en lijnzaad toe. Voeg ook de sambal, cayennepeper, komijn, paprikapoeder, zout en peper toe. Pureer fijn. Voeg de zwarte bonen en de tofu in stukken toe pulseer nog even. Maak 6 burgers van de tofumix. Zet eventueel even in de koelkast of vriezer om de burgers extra stevig te laten worden.
Steek intussen de BBQ aan en zorg dat deze goed warm is. Leg de stukken ananas en de burgers op de BBQ. Bak de burgers aan beide kanten mooi goudbruin. Snij de broodjes doormidden en leg de broodjes met snijkant naar beneden een minuutje op de BBQ. NB. Je kunt de burgers (en ananas) ook in de pan bakken. Verwarm in dat geval een scheutje olijfolie in een pan en bak de burgers ongeveer 4 minuten per kant goudbruin.
Smeer beide kanten van de broodjes in met een laagje satésaus. Beleg met wat sla. Leg hierop de burger en daarop wat rode ui in ringen en vervolgens de ananas en de bovenkant van het broodje. Eet smakelijk!
Notities
Goede kans dat dit broodje vegan burger ook een succes is bij je kinderen! De mijne zijn namelijk gek op satésaus, vega burgers en ananas. Een perfecte combi dus.
Ik laat de sla en rode ui op het broodje achterwege voor de kinderen.
Je kunt eventueel de satésaus vervangen door ketchup.