Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af indien nodig en laat even afkoelen.
Dop de boontjes en snij doormidden. Blanceer ze 5 minuten in een pan kokend water. Giet af en spoel af met ijskoud water.
Snij de tempeh in reepjes van maximaal 0,5 cm dik. Verwarm een flinke bodem zonnebloem olie in een koekenpan. Zet het vuur hoog. Bak hierin de tempeh (in 2 delen, anders past het waarschijnlijk niet in de pan) aan alle kanten gaar. Dit duurt 5-10 minuten. Haal de tempeh uit de pan en laat uitlekken op een bord met keukenpapiertje. Haal de olie uit de pan.
Doe de tempeh terug in de pan en doe de ketjap manis erbij. Zet het vuur laag en laat de ketjap in een paar minuten karameliseren. Haal de tempeh uit de pan.
Schil de ui, knoflook en gember en snij fijn.
Verwarm de sesamolie in een hapjespan. Bak hierin de ui, knoflook en gember 2 minuten.
Was de prei en snij in ringen. Voeg toe aan de pan en bak 2 minuten mee. Voeg de gekookte rijst en sperziebonen toe en de sojasaus en roer goed door. Meng op het laatst de tempeh door de rijst, of serveer apart. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
Optioneel
Serveer eventueel met wat sambal en pinda's.
Notities
Deze fried rice is zeker geschikt om met kinderen te eten.
Je kunt de volgende variaties toepassen, om het aantrekkelijk te maken voor jouw kind:
Houd je kind niet van prei? voeg dan paprika en/of champignons toe
Houdt je kind niet van tempeh? gebruik dan voorverpakte tofu blokjes en bak deze gaar.