Vegan yakisoba noedels met knapperige tofu en veel groente
Yakisoba noedels is een Japanse noedelmaaltijd met veel groente. Traditionele yakisoba noedels zijn niet vegan, maar dit recept is dat wel. Inclusief veel lekkere groente, een vegan roerbaksaus zonder pakjes en zakjes én knapperige tofu!
5eetlepelssakealternatief: wodka of jenever, of water (indien je alcoholvrij wilt)
zout
peper
Instructies
Kook de noedels al dente (!) gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet apart.
Knapperige tofu
Laat het vocht uit de tofu trekken. Snelle manier: houd het blok tofu tussen 2 handen en knijp er goed in. Het vocht drupt eruit. Langzame manier: leg het blok tofu op een stuk keukenpapier of een theedoek. Leg er een keukenpapier of theedoek op en een paar kookboeken. Het gewicht van de boeken zorgt ervoor dat het vocht uit de tofu trekt.
Snij de tofu in blokjes van ongeveer 1x1 cm. Doe in een bakje, met de maizena erin. Schudt goed door zodat alle blokjes goed bedekt zijn met de maizena. Voeg ook een sufje zout en shichimi (of cayennepeper) toe.
Verwarm de olie in een koekenpan. Als de olie goed heet is, doe je de tofu erin. Bak de tofu tot de blokjes mooi goudbruin zijn. Schudt de pan af en toe goed, zodat alle kanten van de blokjes worden gebakken. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Zet de tofu even apart.
Groente
Snij de ui in ringen en de knoflook fijn. Verwarm de olie in een wok of hapjespan. Bak hierin de ui en knoflook.
Was de paprika, courgette en venkel. Snij de paprika in reepjes en de courgette in dunne repen (in de lengte). Snij de venkel in de lengte doormidden. Verwijder het harde stuk aan de onderkant. Snij vervolgens in plakjes.
Snij de shitake in plakjes, of laat ze heel. Wat jij lekker vindt.
Voeg de groente toe aan de ui en bak een paar minuten op hoog vuur. Schud de pan goed door zodat de groente aan alle kanten mooi gaart.
Yakisoba saus
Rasp de gember en de knoflook en doe in een schaaltje. Voeg de sojasaus, mirin, sake, zout en peper toe en roer goed door.
Tot slot
Voeg de yakisoba saus toe aan de groente en doe ook de noedels in de pan. Roer goed door. Verdeel tot slot de tofublokjes erover.
Notities
Veel kinderen zijn gek op noedels. Zeker als je ze naar binnen mag slurpen. Dat mag in Japan namelijk ook ;).
Zijn de groente die Kai en ik hebben gebruikt geen favoriet bij jouw kind? Gebruik dan groente die jouw kind lekker vindt. Je kunt gerust variëren!
De sake bevat alcohol. Wil je de saus alcoholvrij maken? Gebruik dan water in plaats van sake. Of laat de sake eerst een half uur uitkoken, zodat het grootste deel van de alcohol verdampt is.