Bloemkool risotto met gegrilde en gekookte bloemkool
Deze bloemkool risotto is een puur bordje vega comfort food. Een heerlijk romig en zachte risotto. De gegrilde bloemkool zorgt voor een lekkere bite. Je maakt deze bloemkool risotto zelf, zonder pakjes en zakjes.
100mldroge wijnalcocholvrij alternatief: 1 eetlepel witte balsamico azijn en 90 ml groente bouillon
1litergroente bouillon
75gramParmezaanse kaasof plantaardig altneratief
2theelepelsdragongedroogd
0,5theelepelnootmuskaat
1-2theelepelsmosterd
zout
peper
Optioneel, om te garneren
40gramamandelen
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een bakplaat met bakpapier klaar.
Was de bloemkool en snij doormidden. Verwijder het blad en de steel en leg deze apart. Snij de bloemkool in kleine roosjes. Leg 3/4 van de roosjes op de bakplaat met bakpapier. Sprenkel de helft van de olijfolie erover en bestrooi met wat zout en peper. Schuif de bakplaat in de oven en grill de bloemkool in ongeveer 15 minuten goudbruin. Snij de steel van de bloemkool super fijn.
Verwarm de rest van de olijfolie en de helft van de boter in een hapjespan.
Snij de ui en bleekselderij fijn en bak deze in de pan voor ongeveer 2 minuten. Voeg de rest van de bloemkoolroosjes en de stukjes bloemkoolsteel toe en bak 2 minuten mee. Voeg nu de risottorijst toe en bak nog eens 2 minuten mee.
Blus af met de witte wijn. Als de wijn is ingekookt, voeg dan steeds een flinke scheut groente bouillon toe, totdat de rijst net onder water staat. Laat de bouillon inkoken. Als de bouillon is ingekookt, voeg je weer een scheut bouillon toe, tot de rijst net onder water staat. Roer intussen af en toe even door. Herhaal dit proces tot de rijst al dente gaar is en het vocht is ingekookt. De rijst mag een lichte bite hebben.
Roer nu de rest van de boter door de bloemkool risotto. Voeg ook de dragon, nootmuskaat en mosterd toe en de helft van de Parmezaanse kaas. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de gegrilde bloemkoolroosjes over de risotto en garneer met de rest van de Parmezaanse kaas.
Optioneel, om te garneren
Hak de amandelen grof met een vijzel of keukenmalertje en garneer de bloemkool met de amandelen.
Notities
Dit is een heerlijke kidsproof risotto. Bloemkool is mild van smaak.
Houdt jouw kind niet van stukjes? Kook de bloemkool dan apart in een pan en pureer de bloemkool met een beetje kookvocht tot een gladde puree. Voeg de bloemkoolpuree aan het eind toe aan de risotto als de risotto bijna gaar is (in plaats van de laatste scheut groente bouillon).
Vervang de witte wijn door een scheutje witte balsamico azijn en wat extra groente bouillon.