Wil je eens iets anders maken met witlof? Deze vegetarische witlof stamppot is ontzettend makkelijk om te maken en super smaakvol. De witlof smaakt wat minder bitter doordat het is geroerbakt. De stamppot zit boordevol groente en daarmee vezels. Een lekker en gezond gerecht dus!
Schil de aardappels en de pastinaak met een dunschiller. Snij in grove blokjes. Snij de courgette ook in grove blokjes. Spoel de groente af en kook ze in een pan met kokend water en bouillonblokje in ongeveer 10-12 minuten gaar. Giet af.
Verwarm de olijfolie in een koekenpan. Was de witlof. Snij doormidden en vervolgens in reepjes. Roerbak de witlof in de olijfolie voor ongeveer 5-10 minuten. Hoe langer je het bakt, hoe zachter de witlof wordt. Proef even wat jij daarin het lekkerst vindt.
Pureer de aardappels, courgette en pastinaak. Voeg de geraspte kaas toe en breng op smaak met zout en peper. Roer ook de gebakken witlof door de stamppot.
Hak de amandelen grof en garneer de stamppot daarmee.
Optioneel
Wil je de stamppot nog iets smeuiiger of romiger? Voeg dan een klontje (plantaardige) boter of (plantaardige) melk toe.
Notities
Deze witlof stamppot klinkt op het eerste gezicht niet per se als de meest kindvriendelijke maaltijd. Toch is deze stamppot een laagdrempelige manier om je kind te leren om witlof te eten.
Witlof is van zichzelf vrij bitter. Door het te roerbakken wordt het milder van smaak. Zeker in een romige stamppot proef je de bitterheid een stuk minder.
Je kunt de stamppot pureren als je minder zichtbare groente wilt voor je kind.