Lekker en voedzaam recept voor fried rice met spitskool en tofu gehakt. Dit vegan gerecht is snel en gemakkelijk te bereiden en is perfect voor een doordeweekse maaltijd. Nasi, maar dan net even anders.
1spitskoolongeveer 250 gram pp. Alternatief: groene kool of witte kool
3eetlepelssesamolie
3eetlepelssojasaus
Tofu gehakt
375gramtofueen blok tofu
3eetlepelsmaizena
1mespuntjechilipoeder
zout
3eetlepelssesamolie
3eetlepelssojasaus
Optioneel, om erbij te serveren
gebakken ei
cashewnoten
Instructies
Kook of stoom de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet apart.
Tofu gehakt
Knijp voorzichtig het vocht uit de tofu. Brokkel met je handen de tofu in korrels en doe in een kom. Strooi de maizena erover en de chilipoeder en wat zout. Schudt de kom goed, zodat alle tofu korrels bedekt zijn met maizena.
Verwarm de sesamolie in een hapjespan. Bak hierin de tofu in ongeveer 10 minuten knapperig. Roer steeds goed door. Blus de tofu daarna af met de sojasaus. Laat een minuutje op het vuur staan en zet het vuur dan uit.
Fried rice
Verwarm de arachideolie in een hapjespan of wok. Schil de gember, ui en knoflook en snij fijn. Bak deze op middelhoog vuur in de pan.
Snij de spitskool in dunne reepjes. Ik doe dat met de rasp op de foodprocessor, maar het kan ook met een groot mes, of met een mandoline. Doe de spitskool in de pan en bak 5 minuten. Hou je van knapperige spitskool? Bak de kool dan niet te lang. Wil je lieer geen knapperige groente? Bak de kool dan iets langer.
Schuif de spitskool naar de zijkanten van de pan. Verwarm de sesamolie in het midden van de pan. Voeg de rijst en sojasaus toe en roer de rijst door de spitskool. Bak de rijst ongeveer 5 minuten.
Serveer de fried rice met het tofu gehakt, of roer het tofu gehakt alvast door de nasi.
Optioneel
Serveer eventueel met gebakken ei, of gebakken cashewnoten.
Notities
Kinderen vinden fried rice vaak heel lekker!
Bak de spitskool wat langer, zodat het minder knapperig is. Dan heb je minder kans dat je kind gaat zeuren over 'stukjes'.
Voeg eventueel nog extra groente toe waarvan je weet dat je kind het lekker vindt.