Deze vegetarische ovenschotel met prei en aardappelschotel is het ideale comfortfood voor de herfst en winter! De combinatie van prei en aardappel is altijd goed en de room zorgt voor een extra lekkere smaak en krokant korstje. Deze casserole moet je echt eens maken!
Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en zet een ingevette ovenschaal klaar.
Schil de aardappels en snij ze in schijfjes. Kook de aardappels, met 3/4 van het bouillonblokje in ongeveer 8 minuten, totdat ze bijna gaar zijn, maar nog niet helemaal.
Was de preien en snij ze in ringen. Bak ze in wat olijfolie in een pan, totdat ze mooi geslonken zijn. Breng op smaak met de blaadjes van 2 takjes tijm, zout en peper.
Maak nu je 'sausje'. Doe de creme fraiche in een steelpannetje, samen met 25-50 ml water en de rest van het bouillonblokje. Breng op smaak met de blaadjes van 2 takjes tijm, zout en peper. Verwarm de saus tot het begint te pruttelen en zet daarna het vuur meteen laag. Het sausje is na een paar minuten klaar.
Leg een laagje aardappelschijfjes in je ovenschotel. Beleg deze met een laagje prei en herhaal dit totdat je aardappels en prei op zijn. Giet vervolgens je saus over de schotel en strooi de geraspte kaas erover. Bak in 20 minuten goudbruin in de oven. Smullen!
Notities
Kinderen houden meestal van dit soort ovenschotels. Een variant op deze casserole, is gemakkelijk te maken door aardappelpurree te maken van de aardappels. Kook de aardappels gaar, pureer ze en breng op smaak met wat melk, zout, peper en nootmuskaat. Roer hier vervolgens de prei doorheen. De prei kun je eventueel nog pureren voordat je het door de puree roert. Ook heel lekker zo!