Deze tradionele Shepherd's pie is in een modern vegetarisch jasje gestoken. Geen gehakt, maar linzen. Geen aardappelpuree, maar puree van zoete aardappel. Een heerlijk comfort food gerechtje voor de herfst en de winter!
150gramlinzengedroogd; linzen uit blik kan ook, neem dan 2 blikken (800 gram)
500gramzoete aardappel
2blokjesgroentenbouillon
3takjesverse tijm
zout
peper
Optioneel
100mlcreme fraiche
100gramgeraspte kaas
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar.
Schil de zoete aardappels, snij in stukjes en kook deze in ongeveer 10 minuten gaar in ruim kokend water met een bouillonblokje. Giet vervolgens de aardappels af en pureer ze met wat olijfolie, zout en peper. NB. Niet vegans kunnen eventueel wat creme fraiche en/of gerapste kaas toevoegen aan de puree.
Snij intussen de ui, knoflook, bleekselderij, paprika, wortel en champignons fijn. Bak deze groenten in een scheut olijfolie voor ongeveer 3 minuten. Voeg nu de tomatenpuree, tuinerwten en linzen toe met 500 ml water, de tijmblaadjes en een bouillonblokje. Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur wat lager zodat het zachtjes pruttelt. Kook de linzen in ongeveer 15-20 minuten gaar. Voeg eventueel extra water toe als het prutje al droog is gekookt. Breng zo nodig op smaak met zout en peper.
Doe de linzen in de ovenschaal en leg de zoete aardappelpuree er boven op. Bak de ovenschotel in 15-20 minuten tot er een korstje op de aardappelpuree ontstaat. NB. Niet vegans kunnen eventueel wat geraspte kaas over de ovenschotel strooien.
Notities
Ovenschotels doen het vaak goed bij kinderen.
Qua groenten die je aan de linzen toevoegt, kun je eindeloos variëren. Je kunt wat groenten weglaten en andere groenten, zoals paprika en courgette toevoegen.
Linzen kun je eventueel vervangen door vegetarisch gehakt.