Soto ajam is van origine een kippensoep uit de Indische keuken. Een no go voor vegetariers, maar ik heb nu een vegetarisch recept voor je voor lekkere soto non ajam. Een vegetarische soto ajam dus. Met jackfruit. Het leuke aan soto ajam is dat iedereen kan kiezen welke toppings hij lekker vindt voor in de soep.
Voorbereidingstijd15 minutenmin
Bereidingstijd15 minutenmin
Totale tijd30 minutenmin
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indisch
Trefwoord: Groentesoep, Jackfruit, Kidsproof, Soto ajam, Soto non ajam, Vegetarisch
Servings: 4personen
Calories: 379kcal
Author: Nienke
Ingrediënten
Basis
3eetlepelssojasaus
250gramjackfruiteen half blik
1eetlepelzonnebloemolie
2teentjesknoflook
1ui
1cmgember
1eetlepelkurkuma
1stengelcitroengras
2laurierblaadjes
1eetlepellimoensap
2literkokend water + 3 blokjes groenten bouillon
Toppings; kies wat jij lekker vindt!
4eieren
500gramsperzieboon
200grampandanrijst of mihoen
125gramtaugéen/of andere kiemgroente
155gramedamebonenin blik
1halvekomkommer
3stengelsbosui
4handjesgefrituurde uitjes
1handjeverse korianderof peterselie
Instructies
Giet de jackfruit af en marineer in de sojasaus en wat zout en peper. Zet even apart.
Schil de ui, knoflook en gember en snij super fijn. Verwarm de olie in een soeppan en fruit hierin kort de ui, gember en knoflook (niet te hard bakken, want dan frituurt het en dat is niet lekker!). Voeg vervolgens het water, de bouillonblokjes, de stengel citroengras, kurkuma, limoensap en laurier toe. Laat 15 minuten koken. Voeg het jackfruit (incl sojasaus) de laatste 5 minuten toe en laat meekoken.
Bereid intussen je toppings:- kook de rijst / miehoen volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar- was en dop de sperziebonen en kook in 10-12 minuten beetgaar. - kook de eieren in 7 minuten hard, giet af en pel ze als ze zijn afgekoeld.- snij de bosui in dunne ringen- giet de edamebonen af.- snij de komkommer door midden. Verwijder de zaadlijsten en snij in dunne plakjes. Doe in een schaaltje en schenk er 4 eetlepels azijn bij en voeg water toe tot de komkommer net onder water staat. Laat het zuur lekker intrekken en giet dit af zodra je de komkommer gaat gebruiken. - zet de gefrituurde ui, taugé en korianderblaadjes klaar.
Verwijder de laurier en citroengras uit de soep.
De soep is nu klaar om te serveren. Je kunt ervoor kiezen om de soep in de keuken op te scheppen, of om alle toppings in aparte schaaltjes op tafel te serveren zodat iedereen zelf kan opscheppen. Ik kies altijd voor het laatste. Ik noem het een monkey platter. Zo kan iedereen zelf kiezen welke ingrediënten hij in de soep wil. Ideaal voor kids! Wees niet zuinig met de ingredienten, de soep mag goed gevuld zijn! Eet smakelijk!
Notities
Zo'n gevulde soep ziet er misschien niet echt kidsproof uit, maar je zult verrast zijn hoeveel kinderen dit lekker vinden!
Mijn geheim is om de ingredienten in schaaltjes op tafel te serveren (als een soort monkey platter). Zo kunnen de kids zelf kiezen wat ze in hun soep willen. Er zit altijd wel iets bij wat ze lekker vinden. En de basissoep is niet te pittig of spicy, dus dat vinden kinderen vaak heerlijk!