Ovenschotel met rode kool, hachee van jackfruit en aardappel puree
Hachee, rode kool en aardappelpuree; een traditioneel recept in een modern jasje. De hachee is namelijk gemaakt van jackfruit en daarmee is dit een vegetarische ovenschotel. Maak de ovenschotel eenvoudig vegan, door de melk en boter in de aardappelpuree te vervangen door groente bouillon en margarine.
900gramrode koolje kunt ook gaan voor rode kool uit een pot, of diepvries. Sla dan stap 2 over.
200gramgedroogde cranberry's
300mlblauwe bessensap
5eetlepelsappelstroop
Aardappelpuree
750gramaardappel
1blokjegroenten bouillon
150mlmelk
25gram boter
50gramgeraspte kaas
nootmuskaat
Overig
zout
peper
Instructies
Jackfruit hachee
Verwarm een flinke schoot olijfolie in een braadpan. Snij de uien grof en bak in de olijfolie.
Haal de jackfruit uit blik en spoel goed om! Zo trekt de smaak van het brine uit de jackfruit. Pluk de jackfruit in grove stukken. Snij het harde uiteinde eraf en snij die fijn.
Voeg de jackfruit toe aan de ui. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe. Bak ongeveer 5 minuten. Roer nu de bloem erdoor en blus af met de rode wijn en sojasaus. Voeg het bouillonblokje, laurierblaadje, kruidnagels, appelstroop, mosterd en tomatenpuree toe en roer goed door.Doe de deksel op de pan en laat ongeveer 45 minuten zacht pruttelen. Roer af en toe door en zorg dat de jackfruit mooi draadjesachtig wordt (eventueel door met een spatel los te roeren). Laat de jackfruit niet droog koken. Voeg eventueel extra water toe. Verwijder de laurier en kruidnagels. Zet de hachee even apart.
Rode kool
Was intussen de rode kool. Snij de kool doormidden en snij de harde witte kern eruit. Snij de rode kool in flinterdunne reepjes (eventueel met een food processor). Doe de koolreepjes in een pan. Voeg de bessensap, cranberries en stroop toe en breng aan de kook. Kook de rode kool ongeveer 30 minuten. Giet de rode kool af. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
Aardappelpuree
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar.
Schil de aardappels, was ze en snij in stukken. Doe de aardappels in een pan en voeg ruim water toe en een bouillonblokje. Kook de aardappels in ongeveer 15 minuten gaar. Giet af, voeg de melk en geraspte kaas en boter toe en pureer de aardappels met een stamppot stamper. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Ovenschotel
Vul nu de ovenschaal met de jackfruit hachee. Leg daarop de rode kool en vervolgens de aardappelpuree. Leg hierop wat dunne plakjes boter. Bak de ovenschaal ongeveer 25 minuten in de oven totdat hij mooi goudbruin kleurt.
Notities
Deze ovenschotel kan goed in de smaak vallen bij kinderen. Rode kool is lekker zoet van smaak en de aardappelpuree is lekker zacht. Op een of andere manier zijn mijn kids gek op jackfruit. Ik zou zeggen: probeer het eens!
Mocht een van de ingredienten niet in de smaak vallen, kun je altijd bij het opscheppen zorgen dat je bijvoorbeeld de jackfruit niet mee opschept.