Een heerlijke vegetarische nasi, zonder pakjes en zakjes, mét een flinke bak groente en een mooi spiegelei. Met deze fried rice is het heel makkelijk om lekker vegetarisch te koken.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet af en zet apart.
Verwarm 2 eetlepels arachideolie en 2 eetlepels sesamolie in een hapjespan. Schil de ui, knoflook en gember. Snipper de ui, hak de knoflook en gember fijn. Bak de ui, gember en knoflook, samen met de sambal in de olie voor ongeveer 2 minuten.
Was de sperziebonen en de paprika. Dop de boontjes en snij doormidden. Snij de paprika in reepjes. Doe de boontjes en paprika in de hapjespan. Bak ongeveer 4 minuten op hoog vuur. Blus af met 150 ml water en laat nog eens 5 minuten pruttelen. Als het goed is, is het vocht nu droog gekookt.
Blus af met de sojasaus, gembersiroop en limoensap. Roer de rijst door de groente.
Bak intussen in een andere pan de eieren in een flinke scheut arachideolie. Doe een deksel op de pan en bak ongeveer 4 minuten zodat het eigeel nog niet hard is.
Serveer de fried rice met het spiegelei. Garneer eventueel met een bosui, in dunne ringen gesneden.
Notities
Mijn kinderen zijn gek op rijst, paprika, sperziebonen en ei, dus bij hen krijg ik deze maaltijd er goed in.
Je kunt altijd voor andere groente kiezen, zoals courgette, wortel en champignons.
De sperziebonen heb ik in dit recept gebakken en licht laten koken. Ze zijn daardoor nog wat knapperig. Heb je ze liever flink gaar? Kook ze dan eerst even apart in een pan met heet water.