Deze vegetarische ovenschotel met romanesco en aardappelschotel is het ideale comfort food. De romanesco kun je trouwens prima vervangen door broccoli of bloemkool. Een lekker romige ovenschotel met een krokant korstje.
2romanseco'sof bloemkool of broccoli. Totaal ongeveer 1 kilo
250mlkookroom
2theelepelsmosterd
125gramgeraspte kaas
1ei
zout
peper
Instructies
Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en zet een ingevette ovenschaal klaar.
Schil de aardappels en snij ze in schijfjes. Kook de aardappels, met het bouillonblokje in ongeveer 8 minuten, totdat ze bijna gaar zijn, maar nog niet helemaal. Snij de aardappels in schijfjes.
Was de romanesco (of broccoli of bloemkool) en snij in hapklare roosjes. Kook de romanesco in ongeveer 3-4 minuten beetgaar. Giet af en zet even apart.
Roer het ei door de kookroom. Voeg de mosterd toe en de helft van de geraspte kaas toe en breng op smaak met zout en peper.
Leg een laagje aardappelschijfjes in je ovenschotel. Beleg deze met een laagje romanesco en herhaal dit totdat je aardappels en romanesco op zijn. Giet vervolgens de kookroom over de schotel en strooi de geraspte kaas erover. Bak in 20 minuten goudbruin in de oven. Smullen!
Notities
Kinderen houden meestal van dit soort ovenschotels. Een variant op deze casserole, is gemakkelijk te maken door aardappelpurree te maken van de aardappels. Kook de aardappels gaar, pureer ze en breng op smaak met wat melk, zout, peper en nootmuskaat.
Ook de romanesco kun je pureren nadat je het hebt gekookt. Je kunt de kookroomsaus door de gepureerde romanesco roeren en over de aardappelschijfjes schenken en vervolgens bakken in de oven. Zo heb je aardappelschijfjes met een romanescosausje, ook erg lekker.