Bieten falafel met maaltijdpita en yoghurt tahin dressing
Bieten falafel: prachtige paars/roze balletjes gemaakt van biet en kikkererwten. Je kunt ze voorverpakt in de winkel kopen, maar je kunt ze ook vrij eenvoudig zelf maken! Een heerlijke plantaardige vleesvervanger. Serveer in een pita met wat rauwkost en yoghurt tahin dressing en je hebt een fantastische maaltijd!
8eetlepelsbloemnaar keuze: bijvoorbeeld haverbloem, tarwebloem, speltbloem, kikkererwtbloem.
Pita
4grotepita's
0,5komkommer
1flinke handveldsla
verse dille
verse koriander
Yoghurt tahin dressing
1eetlepeltahin
1eetlepelcitroensap
125ml Griekse yoghurtof een vegan alternatief
Instructies
De falafel
Schil de bieten en rasp ze. Ik gebruik hiervoor altijd de rasp op mijn foodprocessor. Het kan ook met een mandoline of handrasp, maar dan ben je iets langer bezig. Doe de geraspte bieten in een schaal.
Verwijder de schil van de knoflook en ui en giet de kikkererwten af. Doe de knoflook en kikkererwten in de food processor. Voeg ook de verse koriander, dille, komijn, zout, tahin, citroensap en bloem toe. Zet de foodprocessor aan en meng de ingrediënten. Pas op dat je niet te lang pureert, je wilt namelijk nog wel wat structuur houden en geen puree krijgen. Voeg de bietenrasp toe en meng met een spatel door de rest van de falafel mix. Voeg eventueel extra kruiden naar smaak toe. Is jouw falafel mix erg droog? Voeg dan wat extra citroensap toe, of een heel klein beetje water of olijfolie. Is je mix juist erg vochtig, voeg dan wat extra bloem toe.
Vorm nu de falafel balletjes met je hand. Je hebt in totaal ongeveer 800 gram falafel mix. Hiervan kun je 16 grote falafel ballen maken van ongeveer 50 gram, of 20-25 'gewone maat' falafel balletjes van ongeveer 30-35 gram.
Leg de balletjes in een schaal. Zorg dat ze elkaar net niet aanraken. Maak eventueel meerdere lagen met een vel bakpapier ertussen. Zet de balletjes een half uur in de koelkast, of 15 minuten in de vriezer. Dit zorgt ervoor dat ze niet zo makkelijk uit elkaar vallen.
Verwarm intussen de oven voor op 180 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar. NB. Je kunt de falafel balletjes ook in een pan bakken. Verwarm in dat geval een scheutje olijfolie in een hapjespan
Leg de falafel balletjes op de bakplaat met bakpapier en bak ongeveer 20-30 minuten in de oven, totdat ze mooi goudbruin kleuren. Draai de falafel halverwege om, zodat alle kanten mooi goudbruin worden. NB. Bak je in een pan? Bak de falafel balletjes dan in de olijfolie voor ongeveer 6 minuten. Rol / draai de balletjes af en toe om, zodat alle kanten mooi goudbruin worden.
Yoghurt-tahin dressing
Doe de Griekse yoghurt in een schaal. Voeg 1 eetlepel tahin en een eetlepel citroensap toe en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper.
Pita's
Bak de pita's volgens de beschrijving op de verpakking.
Snij de pita's half open. Vul de pita met wat veldsla en plakjes komkommer. Doe 2-3 falafel balletjes in de pita. Garneer met verse dille en koriander en schenk wat yoghurt-tahin dressing erover. Eet smakelijk!
Notities
Kinderen zijn vaak gek op hamburgers en (vegetarische) balletjes.
De smaak van bieten is soms wel even wennen voor kids, maar dit is zeker een recept om te proberen!
Vul de falafel met rauwkost die jouw kind lekker vindt!