Deze gevulde aubergine met bulgur en linzen is absoluut een fantastisch smaakbommetje. De aubergines zijn heerlijk mals en smeuiig en de vulling van bulgur, tomaat en linzen maakt het helemaal af. Een heerlijk plantaardig gerecht waarin je vlees absoluut niet mist. Leuk voor als je je tafelgenoten wilt verrassen!
530gramlinzenuit blik, uitlekgewicht, 2 blikken van 400 gram
Instructies
Aubergine
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
Was de aubergines en snij in de lengte doormidden. Kerf met een mes een raster op de aubergines.
Maak de kruidenolie. Hak de knoflook fijn en meng deze met de olijfolie en de ras en hanout. Smeer de aubergine in met de kruidenolie. Het is handig om hiervoor een kwast te gebruiken. Leg de aubergines op een bakplaat en bak ze 40 minuten. Als het goed is, zijn de aubergines lekker zacht geworden.
Vulling
Maak intussen de vulling klaar. Snij de ui en knoflook fijn. Verwarm een scheutje olijfolie in een hapjespan en bak hierin de ui en knoflook. Voeg de komijn, paprika, chili en kaneel toe en bak deze kort mee. Snij de cherrytomaten doormidden en voeg toe aan het uimengsel. Doe de bulgur erbij en het water. Doe de deksel op de pan en kook de bulgur op laag vuur gaar in ongeveer 15-20 minuten. Giet de linzen af en roer deze door de bulgur heen.
Verwarm de pijnboompitten in een pan, totdat ze mooi goudbruin zijn.
Haal de aubergines uit de oven. Verdeel de vulling over de aubergines. Het restant van de vulling serveer je naast de aubergines als bijgerecht.
Notities
Dit gerecht is niet per sé ontzettend kidsproof. Niet alle kinderen houden van aubergine en ook de linzen kunnen niet altijd op applaus rekenen.
Toch vind ik het belangrijk om dit soort gerechten te koken, omdat ik het zelf gewoon erg lekker vind.
Voor de kids maak ik dan bijvoorbeeld een gevulde tomaat, of geef ik alleen wat bulgur (evt zonder linzen), zonder de aubergine.