Bloemkool pastinaak stamppot met zelfgemaakte vegetarische gehaktballen
Deze vegetarische bloemkool pastinaak stamppot is een heerlijk bordje oer-Hollands comfort food. De vegetarische gehaktballen en de vega jus maken het helemaal af. Een heerlijk verfijnd stamppotje om je tafelgenoten mee te verrassen.
360gramBoon gehaktdit vegan gehakt kun je gebuiken om gehaktballen mee te maken. Met ander vegetarisch gehakt is dit helaas niet mogelijk
1kleinei
40grampaneermeel
1eetlepelmosterd
2eetlepelsketjap manisof 1 el ketjap en 1 el sojasaus
1theelepelcayenne peper
40gramroomboter
Bloemkool stamppot
1bloemkoolongeveer 600-750 gram
200grampastinaak
1kiloaardappel
1blokjegroente bouillon
200mlwater
100gramboursin
zout
peper
nootmuskaat
Vegetarische jus
25gramroomboter
1ui
1,5eetlepelbloem
250mlgroente bouillon
1eetlepelsojasaus
Optioneel, om te garneren
25grampastinaak chipszie hieronder voor korte uitleg
verse bieslook
Instructies
Vegetarische gehaktballen
Doe het ei, paneermeel, cayennepeper, mosterd en ketjap in een kom. Voeg het vegetarisch gehakt toe en meng goed. Maak vervolgens 8 balletjes van het gehakt. Als je tijd hebt, zet de gehaktballen dan nog even in de koelkast. Zo stijven ze extra op en blijven ze mooier tijdens het bakken.
Vegetarische jus
Verwarm de roomboter in een pan. Snij de ui fijn en bak 2 minuten in de boter. Voeg de bloem toe en roer goed door gedurende ongeveer een minuut. Schenk de sojasaus erbij en voeg beetje bij beetje de groente bouillon toe. Blijf goed roeren zodat je een egale saus (met stukjes ui) krijgt. Haal de jus uit de pan en zet even apart.
Balletjes braden
Verwarm de roomboter in een braadpan. Voeg de gehaktballen toe en bak aan alle kanten bruin. Schenk de jus bij de ballen en laat ongeveer 10 minuten met deksel op de pan op laag vuur rustig pruttelen.
Stamppot
Schil de aardappels, was ze en snij in stukjes.Was de bloemkool en snij in stukjes. Schil de pastinaak en snij in stukjes.
Doe de aardappels, bloemkool en pastinaak in een pan. Voeg kokend water toe tot alles net onder water staat. Doe het bouillon blokje erbij en kook in ongeveer 10-12 minuten gaar (afhankelijk van hoe groot je hebt gesneden). Giet af en houd 200 ml kookvocht apart.
Stamp de groente en aardappels met een aardappelstamper fijn. Voeg het kookvocht en de kruidenkaas toe en roer goed door.Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Serveer de stamppot met de vegetarische gehaktballen en vegetarische jus.
Optioneel, om te garneren
Garneer eventueel met wat pastinaakchips (plakjes pastinaak met wat olijfolie grillen in de oven) en verse bieslook.
Notities
Dit is een super kidsproof stamppot. De stamppot is namelijk helemaal wit van kleur. De groente valt dus niet op. Daarnaast is de stamppot lekker romig door de boursin, zonder dat dit overheerst.
Zijn stukjes voor jouw kind een probleem? Pureer de stamppot dan met een staafmixer.
De vegetarische jus kun je ook pureren, zodat je geen stukjes ui meer ziet.