Witte asperges met ei, oesterzam, aardappels en bearnaisesaus
Dit is een heerlijk vegetarisch aspergerecept. Het witte goud pronkt op het bord met een heerlijke romige, lichtzure bearnaisesaus. De asperges worden geserveerd met aardappels. De gegrilde oesterzwammen maken het helemaal af.
Schil de aardappels en snij in partjes. Kook de aardappels in ongeveer 15 minuten gaar.
Voeg de 2 eieren de laatste 6-8 minuten toe aan de aardappels en kook de eieren mee. Giet de aardappels en eieren af. Spoel de eieren af met koud water. Verwijder de schil.
Schil de asperges met een aspergeschiller of dunschiller. Verwijder het onderste stukje van de asperges (ongeveer 2-3 centimeter). Leg de asperges in een brede pan en zet ze onder met koud water. Voeg wat zout toe en breng aan de kook.Zet het vuur laag zodra het water kookt en laat nog eens 6-8 minuten doorkoken. Als de asperges iets doorbuigt, zijn ze gaar. Schep de asperges uit de pan en laat ze eventueel uitlekken op een theedoek.
Grill de oesterzwammen in een grillpan of grillijzer met een scheutje olijfolie. Grill ze aan beide kanten tot ze een mooie grillstreep hebben. Breng op smaak met zout en peper.
Doe de roomboter in een steelpannetje en zet op het vuur. Scheidt het over gebleven ei en doe het eigeel samen met de witte wijn azijn in een kom. Voeg de dragonkruiden en wat zout en peper toe. Klop het geheel met de staafmixer schuimig. Voeg de gesmolten boter toe aan het eigeelmengsel en klop nog even goed op met de boter erbij. Giet het mengsel in de pan en klop het nog één minuut op met een garde.
Verdeel de asperges over twee borden. Snij de eieren doormidden en leg op ieder bord twee helften. Verdeel de aardappels en de oesterzwammen over de borden. Schenk de saus erover en garneer eventueel met wat eetbare bloemen en bieslook.
Notities
Asperges zijn niet de meest kindvriendelijke groente. Sommige kinderen zijn er gek op en andere kinderen willen er niets van weten. Dit aspergerecept kun je prima aan je kinderen voor schuiven, maar ik beloof geen succes :).