De lekkerste vegan burgers maak je natuurlijk zelf. Deze courgetteburger is er zeker één om te proberen. De burger bevat maar liefst 100 gram courgette. Daarnaast is de burger lekker eiwitrijk, door de peas maker stukjes.
Was de courgette en rasp deze fijn in de food processor, of met een handrasp of mandoline. Leg de courgette op een schone theedoek of keukenpapier, vouw dicht en laat even liggen. Op deze manier laat je het vocht uit de courgette lekken.
Doe de peas maker stukjes in een kom en schenk er kokend water over tot de stukjes helemaal onder water staan. Laat 5 minuten staan en giet af. Druk de stukjes met een pollepel in het vergiet, zodat het vocht er goed uit gaat.
Doe de ui, knoflook, peas maker stukjes en havermout in de food processor en maal alles fijn. Voeg de edelgistvlokken, balsamico azijn, paprikapoeder en Italiaanse kruiden toe. Roer de geraspte courgette erdoor en breng goed op smaak met zout en peper.
Kneed met je handen tot een bol 'gehakt'. Weeg vervolgens 8 porties van ongeveer 110 gram af en maak hier balletjes van. Druk de balletjes plat tot een burger. Zet de burgers een half uur in de koelkast, of 15 minuten in de vriezer. Ik leg de burgers altijd op wat stukjes bakpapier, zodat ze niet aan elkaar of aan een bord gaan kleven.
Big mac saus
Maak nu de big mac saus. Snij de 0,25 ui super fijn. Doe alle ingrediënten voor de saus bij elkaar en roer goed door. Zet de saus even in de koelkast tot de burgers klaar zijn.
Tot slot...
Bak de burgers in een scheut olijfolie in een koekenpan. Bak beide kanten in ongeveer 3-4 minuten bruin.
Verwarm intussen de hamburgerbroodjes in de oven. Smeer beide binnenkanten van de broodjes in met de big mac saus. Beleg de broodjes met wat sla. Leg de burger erop. Beleg met tomaat, augurk en rode ui ringen.