Deze paddenstoelen in wijnsaus met pastinaakpuree zijn een heerlijk idee als hoofdgerecht bij een vegetarisch diner. De wijnsaus maak je vrij eenvoudig zelf en is een echte smaakmaker. Onmisbaar bij het kerst diner.
We beginnen met de wijnsaus. Snij 1 sjalotje fijn. Verwarm de roomboter in een steelpan. Fruit de sjalot in de boter en bak ongeveer 1 minuut.
Schil de pastinaak en snij in grove stukjes. Voeg de pastinaak, het laurierblad, de suiker en het takje rozemarijn toe aan de ui. Roer goed door en bak ongeveer 2 minuten.
Roer de bloem erdoor en laat 3 minuten stoven op middelhoog vuur. Blijf roeren.
Voeg de bouillon, rode wijn, sojasaus, balsamico azijn en mosterd toe. Laat de saus ongeveer 20 minuten pruttelen zonder deksel.
Verwijder het laurierblad en de rozemarijn uit de saus en pureer de saus met een staafmixer totdat je een mooie egale saus hebt.
Pastinaak puree
Schil intussen de aardappels en de pastinaak en snij in blokjes van ongeveer 2 cm.
Kook de aardappel en pastinaak in een pan met ruim kokend water met het bouillonblokje in ongeveer 12 minuten gaar. Giet af.
Stamp de aardappel en pastinaak (met een stampot stamper of pureer met staafmixer) en roer de creme fraiche erdoor. Breng op smaak met zout en peper en besprenkel met een scheutje olijfolie.
Paddenstoelen
Snij intussen het andere sjalotje en de knoflook fijn. Verwarm 20 gram boter in een koekenpan. Fruit hierin de ui en sjalot.
Snij de paddenstoelen in plakjes of partjes. Voeg de paddenstoelen toe aan de ui en bak ongeveer 5 minuten. Blus af met de balsamico azijn. Breng op smaak met zout en peper.
Overig
Rooster optioneel de noten in een koekenpan tot ze mooi goudbruin kleuren. Hak de noten grof.
Maak de borden op met de pastinaakpuree. Verdeel daarover de paddenstoelen. Schenk de wijnsaus erover. Sprenkel optioneel nog wat truffelolie erover en garneer optioneel met hazelnoten. Eet smakelijk!
Notities
Niet alle kinderen zijn gek op paddenstoelen. Je kunt voor de kids gewone champignons gebruiken.
Of kook broccoli voor bij de pastinaak puree.
De wijn in de saus kun je eventueel achterwege laten en vervangen door een extra eetlepel balsamico azijn.