Vegan boeuf bourguignon: de plantaardige versie van een van de grootste kerstklassiekers. De bourguignon maak je met oesterzammen, wortels en kastanje champignons.
Verwarm de olijfolie in de pan. Snij de ui in grove stukken en snij de knoflook fijn. Bak een paar minuten in de olijfolie. Schil de wortel en snij in plakken, bijvoorbeeld met de keukenmachine of een handrasp. Voeg toe aan de ui en bak vijf minuten mee.
Snij de oesterzwammen grof en snij de kastanje champignons in parten. Doe in de pan en bak 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
Doe de bloem en tomatenpuree erbij en bak een minuut mee. Blus af met de rode wijn en groente bouillon. Doe ook het laurierblad, rozemarijn en tijm erbij en laat 25 minuten doorkoken op middelhoog vuur met deksel op de pan.
Verwijder de laurierblaadjes uit de saus en serveer de boeuf bourguignon met aardappelpuree, polenta, rijst of gebakken aardappels.
Notities
Ik twijfelde of ik dit gerecht wel zou serveren voor mijn kids. Ten eerste zit er wijn in. Dat is natuurlijk niet ideaal voor kinderen, maar goed, het grootste deel is verdampt. Maar verder ziet het er ook niet echt kidsproof uit moet ik eerlijk zeggen. Uiteindelijk besloot ik om het gewoon maar te serveren en de kids er zelf wat van te laten vinden. En wat denk je? Ze vonden het verrukkelijk! Soms is het dus echt onvoorspelbaar wat ze wel en niet lekker vinden.
Je kunt ervoor kiezen om de wijn te vervangen door groente bouillon en 2 eetlepels balsamico azijn, maar dit haalt wel echt de smaak uit het gerecht.