Pompoen Wellington: een vegan twist op de klassieke Beef Wellington. Met dit lekkere recept tover je een prachtig plantaardig gerecht op je kersttafel. De Wellington is gevuld met pompoen, champignons en spinazie.
paddenstoelen - wijnsaus deze saus maak je heel eenvoudig zelf
Instructies
Pompoen
Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een grillplaat met bakpapier klaar.
Was de pompoen. Je hoeft de pompoen niet te schillen. Snij de bovenkant en de 'bobbel' onderkant van de pompoen af*. *Dit is het stuk waar de pompoenpitten in zitten. Dit stuk gebruiken we niet voor de pompoen Wellington. Je kunt er nog wel een keer soep van maken of gegrilde pompoen.Snij de pompoen vervolgens in de lengte doormidden in twee gelijke stukken.
Smeer de pompoenhelften in met olijfolie en bestrooi flink met zout en een mespuntje chilivlokken. Leg de pompoen op de bakplaat en bak in 25-30 minuten gaar. Laat de pompoen goed afkoelen.
Spinazie-champignon vulling
Snij de ui, knoflook en champignon zeer fijn (tapenade structuur). Dit kan eventueel met de food processor of blender.
Verwarm de olijfolie een hapjespan. Bak hierin de champignons, ui , knoflook en de tijm. Roer goed door en voeg de balsamico azijn toe. Voeg de spinazie toe en bak ongeveer 10 tot 15 minuten. Breng op smaak met flink wat zout en peper. Doe het spinazie-champignon mengsel in een fijn vergiet of een zeef en druk met een spatel het vocht eruit. Roer de panko erdoor. Zet even apart.
Pompoen Wellington
Tip: kijk voor het rollen van de Wellington dit filmpje vanaf 2 minuten. Leg het bladerdeeg (inclusief het bakpapier) op het aanrecht. Meet op hoeveel deeg je nodig hebt. Dit verschilt per pompoen. Leg hiervoor de 2 pompoenhelften naast elkaar in het midden van het deeg. Vouw voorzichtig beide kanten van het deeg over de pompoen. De pompoen moet helemaal bedekt zijn. Onthou hoeveel deeg je overhoudt. Snij het deeg af dat je niet nodig hebt. Verdeel de de spinazie-champignon vulling over het bladerdeeg. Laat aan ongeveer 3 cm aan de zijkanten vrij. Deze ruimte heb je nodig om te kunnen vouwen.
Optioneel: kruimel de (vegan) feta over het spinaziemengsel.
Leg de twee pompoen helften met de bolle kant (!) op de spinazie. Duw de 2 helften goed tegen elkaar aan, zodat je 1 lange pompen krijgt.
Leg nog een laag spinazie op de pompoen.
Bestrijk de randen van het deeg met de plantaardige melk. Vouw voorzichtig beide kanten van het bladerdeeg over de pompoen heen. Vouw de zijkanten voorzichtig dicht. Druk de naden goed aan.
Rol voorzichtig het deeg om zodat je de naden aan de onderkant hebt. Tip: je kunt de Wellington heel handig van tevoren klaarmaken en ter plekke afbakken!
Optioneel: steek met een uitsteekvormpje sterretjes uit het bladerdeeg wat je nodg over hebt. Plak deze voorzichtig op de bovenkant van de Wellington.
Bestrijk de Pompoen Wellington met een kwastje met plantaardige melk.
Bak de Wellington in ongeveer 30-35 minuten goudbruin in de oven.
Snij de Pompoen Wellington in plakken van ongeveer 2-2,5 cm dik en leg op een bord. Serveer met paddenstoelen - wijnsaus, aardappeltjes en groente of salade.
Notities
Deze Pompoen Wellington ziet er geweldig uit. De pompoen is lekker zacht en daardoor zeker kidsproof.
De spinazie-champignon vulling kun je eventueel achterwege laten. Of je laat alleen de spinazie, of alleen de champignons achterwege.