Teriyaki saus saus is ontzettend makkelijk om te maken en vooral lekker om te gebruiken in wok en roerbakgerechten. Je kunt er alle kanten mee op. Dit is een heerlijk vegan gerecht voor spruitjes teriyaki.
Leg de blokken tofu op een stuk keukenpapier (of schone theedoek). Leg daarop nog een stuk keukenpapier (of schone theedoek). Leg er een paar boeken op (of iets anders gewichtigs). Laat 20 minuten staan. Hierdoor kan het vocht mooi uit de tofu trekken. Dit is belangrijk om de tofu knapperig te krijgen.
Snij de tofu in blokjes van ongeveer 0,5-0,5 cm. Doe in een kom en strooi de maizena erover. Roer goed door zodat alle kanten van alle blokjes met maizena is bedekt.
Verwarm de sesamolie in een koekenpan of hapjespan. Bak hierin de tofublokjes in ongeveer 20 minuten goudbruin en knapperig. Roer regelmatig door zodat alle kanten van de blokjes gebakken worden. Haal de tofu uit de pan en zet even apart.
Spruitjes
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af.
Snij de onderkanten van de spruitjes eraf en was de spruiten. Heb je grote spruitjes, snij dan doormidden. Doe de spruitjes in een pan met kokend water en kook in 5-6 minuten beetgaar. Giet af.
Schil de ui en knoflook en snij fijn. Verwarm een scheut arachideolie in een hapjespan. Bak hierin de ui en knoflook voor 2 minuten. Voeg de spruiten toe en roerbak 2 minuten mee.
Teriyaki
Schil de gember en knoflook en hak fijn, rasp of pers de knoflook en gember. Roer de maizena door het water totdat je geen klonten meer ziet.
Doe alle teriyaki ingrediënten bij spruitjes en laat 3 minuten pruttelen en rustig inkoken.
Serveer de spruitjes teriyaki met de rijst
Optioneel
Verwarm een flinke hand cashewnoten in een pan en serveer bij de spruitjes teriyaki.
Notities
Spruitjes zijn niet altijd favoriet bij kinderen. Mijn kids lusten het helaas niet, maar ik laat het ze regelmatig proeven.
Voor de kinderen heb ik dit gerecht gemaakt met wat broccoli die ik nog in de koelkast had liggen.