Bloemkool stamppot met tempeh. Dit is een heerlijke en makkelijke vegetarische stamppot met bloemkool. De knapperige tempeh stukjes maken het helemaal af.
200mlhalfvolle melkvia Manaw; of plantaardig alternatief
40gramroombotervia Manaw; of plantaardig alternatief
75grageraspte kaasvia Manaw; of plantaardig alternatief
1theelepelnootmuskaat
2theelepelstijmgedroogd
zout
peper
Optioneel, om te serveren
1handjepinda's
Instructies
Schil de aardappels en snij in kleine stukken. Was de aardappels en doe in een grote pan.
Snij de bloemkool in roosjes en doe bij de aardappels in de pan. Doe de bouillonblokjes erbij en giet kokend water erbij totdat alles net onder water staat. Kook de aardappels en bloemkool in 10-15 minuten gaar. Giet af.
Tempeh bereiden
Snij de tempeh in plakken van (maximaal) een halve centimeter dik. Snij vervolgens in reepjes of driehoekjes (wat je mooi vindt). Verwarm een flinke laag zonnebloemolie in een pan. Bak (of eigenlijk frituur) de tempeh in de olie tot de tempeh mooi goudbruin is. Draai halverwege de tempeh om zodat beide kant goed kunnen bakken. Haal de tempeh uit de pan en leg op een velletje keukenpapier zodat het overtollige vet er goed af gaat. Haal de zonnebloemolie uit de pan en gooi weg. Doe de tempeh opnieuw in de pan of in een schaaltje en giet de ketjap erover. Zorg dat de tempeh goed is bedekt met de tempeh.
Stamppot pureren
Pureer de aardappel en bloemkool met een staafmixer, of een aardappelstamper. Voeg de melk, boter en kaas toe. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en tijm.
Serveer de stamppot met de knapperige tempeh. Garneer eventueel met wat pinda's
Notities
Deze stamppot gaat erin als zoete koek bij mijn kinderen. Het heeft een egale kleur, dus het lijkt net alsof er geen groente in zit.
Heb jij vaak discussie over 'stukjes'. Pureer de stamppot dan met een staafmixer. Dat geeft een veel gladdere structuur.