Deze zelfgemaakte mini galettes zijn een feestje om te serveren. Je hoeft geen bakprinses te zijn om deze mini quiches te maken. Een lekker hartig taartje gevuld met roomkaas, wortel en pastinaak.
1 Keukenmachine of food processor met deeg kneed stand, of mixer met deegkneedhaken.
1 Uitsteekring ongeveer 12-14 cm diameter
Ingrediënten
Deeg
225gramtarwebloem
150gramongezouten grasbotervan Kerrygold. Zorg dat de boter koud is, dus niet smelten!
0,5theelepelzeezout
4-5eetlepelsijskoud water
Toppings
2pastinaak
2wortel
2eetlepelsolijfolie
1theelepelgedroogde tijm
zout
peper
125gramkruiden roomkaas
1eierdooier
Optioneel
sla
pijnboompitten
balsamico creme
Instructies
Snij de boter in kleine blokjes.
Doe de bloem en zout in de keukenmachine. Voeg de boter toe en pulseer een paar keer totdat de bloem en de boter grof gemengd zijn. Zet nu de mix stand aan en voeg het koude water lepel voor lepel toe, totdat het deeg zich tot een bol vormt. Is dat nog niet het geval, voeg dan nog een beetje water toe. Leg de bol met deeg op een stuk vershoudfolie en maak het plat, tot een dik plak deeg van ongeveer 10 cm dik. Leg het deeg 1 uur te rusten in de koelkast.
Toppings
Schil de pastinaak en wortel en snij in plakjes van een paar milimeter dik. Doe in kom en besprenkel met de olijfolie, tijm, zout en peper.
Verwarm de (hetelucht)oven voor op 180 graden. Leg een bakplaat met bakpapier klaar.
Galettes maken
Haal het deeg uit de koelkast. Besprenkel je schone aanrecht met wat bloem. Leg het deeg erop en besprenkel het deeg ook met wat bloem.Rol het deeg met een deegroller tot een lap deeg van ongeveer 0,5 cm dik, of iets dunner. Steek ronde vormen uit het lap deeg met de uitsteekring. Leg de ringen op de bakplaat met bakpapier. Als er niet meteen 6 rondjes uit kunnen, verzamel je het overgebleven deeg. Bebloem het deeg opnieuw en rol weer uit tot een lap deeg van 0,5 cm dik. Steek opnieuw de ringen uit. Herhaal dit tot je deeg op is en je er niet nog een rondje uit kunt steken.
Verdeel de roomkaas over het midden van de deegrondjes. Laat de buitenste 2 cm van de rondjes leeg. Verdeel de pastinaak en wortel over de roomkaas. Vouw de buitenste randen van de deegrondjes naar binnen. Bestrijk de randen met eidooier. Bak de galettes in ongeveer 20-25 minuten goudbruin in de oven.
Optioneel, om te serveren
Serveer eventueel op een bedje van sla, met wat pijnboompitten en wat balsamico creme.
Notities
Voor kinderen is zo'n mini taartje ook heel lekker. Beleg het taartje met groente waar je kind gek op is. Bijvoorbeeld cherrytomaat, in plakjes. Of paprika in blokjes, of courgette in dunne plakjes.
De kruiden roomkaas kun je vervangen door naturel roomkaas, of door een mengsel van naturel roomkaas, gemengd met zachte geitenkaas.