Deze vegetarische spruitjes gratin is een perfecte ovenschotel voor de winter. Met spruitjes, aardappels en room maak je vrij eenvoudig de lekkerste spruitjes gratin. En vergeet natuurlijk de geraspte kaas niet. Dat maakt het helemaal af.
1000gramaardappelvastkokend, of voorgegaarde aardappelschijfjes
500gramspruit
250mlkookroomlight
50mlhalfvolle melk
1ei
1tlmosterd
0,5thlnootmuskaat
2teentjesknoflook
1blokjegroente bouillon
75gramgeraspte kaas
zout
peper
Instructies
Schil de aardappels, was ze en snij in schijfjes. Kook de aardappelschijfjes in een pan kokend water in ongeveer 6 minuten beetgaar. Giet af en zet even apart.
Was de spruitjes en verwijder de harde onderkant. Snij de spruitjes doormidden. Kook de spruitjes in een pan kokend water in ongeveer 6-8 minuten beetgaar. Giet af en zet even apart.
Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal klaar.
Maak de roomsaus. Meng de kookroom met de melk, ei, mosterd, nootmuskaat, fijngesneden knoflook en het bouillonblokje. Breng op smaak met zout en peper.
Doe de spruitjes in de ovenschaal. Verdeel de aardappelschijfjes erover. Schenk de roomsaus over de aardappelschijfjes. Verdeel de geraspte kaas erover. Bak de spruitjesgratin in 20-30 minuten goudbruin in de oven.
Notities
Een ovenschotel met spruitjes is misschien niet het eerste waar je aan denkt om aan je kind te voeren.
Je kunt de ovenschotel echter wel kidsproof maken.
Pureer de spruitjes nadat je ze hebt gekookt en afgegoten, samen met de roomsaus tot een gladde saus. Schenk deze saus over de aardappelsschijfjes en bak in de oven.