Dit is een heerlijke vegetarische herfst / winter lasagne. De combinatie van zelfgemaakte champignonsaus en gegrilde courgettes is super! Zelfs een vleeseter vind dit lekker! En ook kids houden van deze lasagne vanwege de romige smaak.
400 gram paddenstoelik heb champignons en kastanjechampignons gebruikt
2courgette
75gramparmezaanse kaas
olijfolie
zout
peper
oregano
tijm
8-10lasagnebladenik heb groene bladen gebruikt
Om te garneren
1handjewalnoten
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet alvast een ovenschaal klaar.
We beginnen met het grillen van de courgettes. Was de courgettes en snij deze in plakken van ongeveer 0,5 cm. Besmeer ze met olijfolie, zout, peper en wat oregano en grill ze in een grillpan of grillijzer tot ze mooi goudbruin kleuren. Je kunt de courgettes ook grillen in de oven. Grill eerst de ene kant voor ongeveer 10 minuten, draai de courgettes dan om en grill vervolgens de andere kant.
Snij intussen de ui fijn en snij de champignons in stukjes (plakjes of partjes, hoe jij ze het liefst eet). Bak de ui in wat olijfolie in een pan en voeg vervolgens de champignons toe. Bak de champignons 5-10 minuten tot ze mooi gaar zijn. Breng op smaak met zout, peper en tijm.
Maak intussen de roux door de boter te smelten in een pannetje. Roer vervolgens de bloem door de gesmolten boter. Blijf goed roeren en voeg steeds scheutjes melk en vervolgens water toe totdat een gladde saus ontstaat. Voeg het bouillonblokje toe en laat kort koken. Let op dat de saus niet aankoekt aan de bodem van de pan. Je kunt de saus eventueel dunner maken door wat water toe te voegen. Of maak em dikker met wat maizena of allesbinder. Voeg de champignons en een half handje Parmezaanse kaas toe aan de saus en breng op smaak met zout, peper en tijm.
Nu gaan we de lasagne bouwen. Bedek de bodem van de ovenschaal met de champignonsaus. Leg hierop courgettes en vervolgens een laagje lasagnebladen. Dit herhaal je tot je ingrediënten op zijn. Je eindigt met de champignonsaus. Bestrooi de laatste laag champignonsaus met wat Parmezaanse kaas. Bak de lasagne in ongeveer 20-25 gaar en goudbruin in de oven. De laatste 5 minuten kruimel je de walnoten over de lasagne en bak je de walnoten nog even mee. Eet smakelijk!
Notities
Is jouw kind geen champignon liefhebber? De saus is ook prima te maken zonder champignons. Iets minder lekker naar mijn smaak, maar nog steeds een heerlijke lasagne!
Je kunt de courgettes eventueel vervangen door spinazie. Bak in dat geval 500 gram spinazie met een uitje, knoflook, zout en peper. Pureer de spinazie eventueel. De lasagne bouw je dan op met een laag champignonsaus, spinazie, lasagnebladen etc.