Deze risotto is gemaakt met orzo, een super lekker alternatief voor risottorijst. Heerlijk romig van smaak en sneller klaar dan de klassieke risottorijst. Deze variatie met paddenstoelen is een heerlijk vegetarisch herfst / winter recept voor het hele gezin.
Smelt de boter in een hapjespan. Snij de paddenstoelen in plakjes en bak deze in de roomboter gaar. Voeg aan het einde de fijngehakte knoflook toe en de blaadjes van de verse tijm. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart.
Snij de ui fijn en bak in wat olijfolie in een hapjespan. Voeg de orzo toe en roer ongeveer 1 minuut door totdat deze glazig wordt. Maak in de tussentijd een liter paddenstoelenbouillon klaar.
Blus de orzo af met bouillon, totdat de orzo net onder water staat. Roer de orzo goed door en laat de bouillon opgenomen worden door de orzo. Als de risoni weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon net zo lang totdat de orzo korrels gaar zijn. De risoni mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo’n 15 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je orzo gaar is.
Roer nu de creme fraiche en de paddenstoelen door de orzo. Breng zo nodig op smaak met zout en peper. Serveer met wat fijngehakte peterselie en parmezaanse kaas. Smullen maar!
Notities
Niet alle kinderen houden van alle soorten paddenstoelen. Je kunt ook enkel champignons gebruiken in dit recept om het meer kidsproof te maken.