Kerst amuse: kerstkrans met spinazie, feta en kastanje champignons
Deze kerstkrans is een plaatje op tafel! Je maakt de krans van croissantdeeg en een vulling van spinazie, feta en kastanje champignons. De croissant ring snij je aan tafel aan en kun je met de hand eten. Een super origineel kerst borrelhapje, amuse of voorgerecht!
Verwarm de oven voor op 180 graden en leg twee bakplaten klaar met bakpapier.
Verwarm een scheutje olijfolie in een hapjespan. Snipper de ui en knoflook en snij de kastanjechampignons in mini stukjes. Bak de ui 2 minuten in de olijfolie en voeg daarna de champignons en knoflook toe. Bak deze 5 minuten en breng op smaak met zout en peper.
Voeg nu de spinazie toe en bak deze mee tot de spinazie is ontdooid en verwarmd. Kruimel nu de feta over het spinaziemengsel en strooi er wat Italiaanse kruiden over. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper. Het is belangrijk dat je spinaziemengsel niet te nat is. Is het bij jou toch wat nat? Doe het geheel dan in een vergiet en druk het vocht eruit. NB. Gebruik je verse spinazie, laat deze dan eerst slinken in een aparte pan en pureer vervolgens voordat je het toevoegt aan de champignons. Bij verse spinazie raad ik ook aan om 100 ml creme fraiche toe te voegen.
Nu gaan we aan de slag met het croissantdeeg. Maak de verpakkingen open. Je hebt nu 24 stukken croissantdeeg. Maak op je bakplaat met bakpapier een cirkel van 12 stukjes croissantdeeg met de korte kanten van het deeg aan de binnenkant. De korte kanten laat je overlappen. Doe hetzelfde met de overige 12 stukjes deeg, op een andere bakplaat met bakpapier.
Verdeel het spinaziemengsel over de ring en vouw ieder stukje deeg naar binnen en 'plak' het aan de onderkant vast. Besmeer de krans met een kwastje met ei. Bestrooi de ring met pijnboompitten en bak de ring nu in 15-20 minuten goudbruin in de oven.
Serveer de ring op tafel en snij voor ieder een stukje af. Eet smakelijk!
Notities
Deze ring is al behoorlijk kidsproof! Laat eventueel de champignons achterwege als dat voor problemen kan zorgen ;).
Je kunt de ring ook vullen met andere groenten. De combinatie met broccoli, ricotta en cheddarkaas is ook super! Als je voor deze vulling gaat, is het slim om een ei door de vulling te mengen.