Deze vegetarische bietenburger is de lekkerste vega burger in tijden. Dit recept is makkelijk om zelf te maken en leuk om te serveren voor je gezin, familie of vrienden.
Maal de havermout fijn met een blender of keukenmachine. Als je havermeel gebruikt, kun je deze stap overslaan.
Schil de bieten en rasp ze fijn. Rasp ook de halve rode ui en 2 teentjes knoflook. Ik doe dit in de food processor van de keukenmachine, maar het kan ook met een handrasp.
Doe het raspmengsel, rozemarijn, havermout en geitenkaas in een kom en voeg naar smaak zout en peper toe. Doe de ei erdoor en kneed tot een mooie bal deeg. Tip: als de burgers te droog zijn, voeg dan extra ei toe. Zijn de burgers te nat, voeg dan extra havermout of broodkruim (panko / paneermeel) toe.
Vorm nu 6 mooie burgers van je deeg en leg ze 15 minuten in de diepvries of een half uur in de koelkast. Ik leg de burgers op wat klein geknipte velletjes bakpapier, hierdoor plakken ze niet aan elkaar. Door de burgers te koelen voorkom je dat ze uit elkaar vallen bij het bakken.
Verhit de olie in de pan en bak de burgers op middelhoge stand goudbruin, ongeveer 5 minuten per kant.
Voor de saus meng je de Griekse yoghurt met een fijngesneden teentje knoflook, tijm, olijfolie, zout en peper.
Snij de broodjes open en gril de broodjes kort (1-2 minuten) met de open kant naar boven. Snij intussen de andere helft van de rode ui in dunne ringen.
Beleg je broodjes nu met: sla, een paar uiringen, burger en een flinke klodder saus. Eet smakelijk!
Notities
Valt de groenteburger niet in de smaak? Je kunt ervoor kiezen om alle ingrediënten te pureren, dan is er nog wat minder van de groenten te zien.
Een andere optie is om het broodje te beleggen met groenten die jouw kind wel lekker vindt, bijvoorbeeld komkommer, tomaat en paprika.