Deze ovenpasta is een heerlijk vegetarisch winterrecept. Je kunt zelf kiezen welke wintergroenten je gebruikt. Denk aan pompoen, pastinaak, knolselderij, koolrabi, wortel, zoete aardappel, venkel. De pasta heeft een heerlijke smaak door de saus van groentenbouillon met crème fraiche en de gesmolten gruyère. Dit is een vegetarisch winter recept dat je echt gaat verrassen!
900gram wintergroentendenk aan pompoen, pastinaak, koolrabi, wortel, zoete aardappel, venkel
250gramcreme fraiche
200ml water
0,5blokjegroentenbouillon
150gramgrof geraspte gruyère of een andere bergkaas
2theelepels tijmblaadjesvers is het lekkerst
1teentjeknoflook
peper
zout
Instructies
Verwarm de oven voor grillstand en zet alvast een ingevette ovenschaal klaar.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af.
Schil de groenten en snij ze in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik. Kook de groenten in ruim water tot ze bijna gaar zijn. Dit is na 8-10 minuten. Giet de groenten af. Bestrooi met wat zout en peper.
Verwarm het water met het bouillonblokje in een sauspan. Snij de knoflook fijn en voeg deze toe aan de bouillon. Kook de bouillon een paar minuten. Roer de creme fraiche en de tijmblaadjes erdoor. Breng zo nodig op smaak met zout en peper.
Doe de pasta en groenten in de ovenschaal en schenk je bouillonsaus hierover. Rasp de gruyère erover en zet de ovenschotel ongeveer 5 minuten onder de gril zodat de kaas een lekker goudbruin korstje krijgt.
Tip: Je kunt dit gerecht heel makkelijk een dag van tevoren maken. Je hoeft het dan nog niet te grillen, maar plaatst de ovenschaal op de dag zelf in de oven op 180 graden. Het heeft dan 20-30 minuten nodig om warm te worden.
Notities
De meeste kinderen houden van pasta. In deze pasta zitten behoorlijk veel groente. Niet elk kind lust alle groentensoorten, dus kies vooral de groenten waarvan je weet dat ze in smaak vallen!