Zin in herfst op je bord? Deze vegetarische pompoenrisotto met salieboter is dan echt jouw perfecte bordje comfort food. Je maakt het met gegrilde pompoen uit de oven. Makkelijk en ontzettend lekker.
Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een bakplaat met bakpapier klaar.
Was de pompoen goed. Halveer de pompoen en verwijder de zaden en de draderige binnenkant van de pompoen. Snij de pompoen in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm. Als je de pompoen goed wast, hoef je deze niet te schillen, dit scheelt een hoop werk! Leg de pompoenstukjes op de bakplaat en besprenkel met olijfolie, kaneel, chilivlokken en zout. Grill de pompoen in 15-20 minuten gaar in de oven. De pompoen is goed als ie zacht is.
Risotto
Verwarm een hapjespan op het vuur. Voeg de boter en olijfolie voor de risotto toe. Snij de ui fijn en bak deze ongeveer 2 minuten. Voeg dan de risottorijst toe. Roer goed door en bak de risotto ongeveer 1-2 minuten mee met de ui totdat deze glazig oogt. Blus af met de witte wijn en blijf goed roeren.
Zet je pan nu wat lager, op middelhoog vuur. Als je wijn verdampt is, giet je wat bouillon bij de rijst totdat deze net onder water staat. Roer de rijst goed door en laat de bouillon opnemen door de rijst. Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon net zo lang totdat de rijstkorrels gaar zijn. De rijst mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo'n 20-30 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je rijst gaar is.
Salieboter en amandelschaafsel
Braad in de tussentijd de rest van de roomboter kort in een steelpan en voeg de salieblaadjes toe. Bak de salie een paar minuten mee. Laat de boter niet zwart / donkerbruin worden! Na 2-3 minuten is je salieboter klaar. Haal de salieblaadjes uit de boter.
Grill de amandelschaafsel in een pan totdat deze mooi goudbruin kleurt.
Als de risotto gaar is, voeg je de pompoen toe, samen met de helft van de geraspte Parmezaanse kaas. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Garneer de pompoenrisotto met de rest van de Parmezaanse kaas, de amandelschaafsel en de salieboter.
Notities
Deze risotto is erg kindvriendelijk. Het is zacht en romig van smaak. Je kunt er voor kiezen om de wijn achterwege te laten als je voor kinderen kookt. Deze verdampt grotendeels tijdens het koken, maar nooit helemaal. De wijn kun je vervangen door groente bouillon.
Laat eventueel de chilipeper achterwege als je kids niet van pittig eten houden.
Maak de risotto nog kindvriendelijker door de pompoen te pureren nadat je deze hebt gegrild en je risotto krijgt een prachtig oranje kleurtje, zonder stukjes!