Deze zwarte bonenburger is de perfecte vleesvervanger. Je maakt de burger heel makkelijk zelf. Beleg het broodje met jouw favoriete toppings en hier is je nieuwe favoriete veggie burger!
60gramhavermeelof andere meel (speltmeel, amandelmeel, tarwemeel)
1blikzwarte boon(blik van 400 gram, incl vocht)
1 theelepelkomijn
2theelepelscayennepeper
1ei
1handjeverse koriander
zout
olijfolie
Voor het broodje - kies je eigen toppings, bijvoorbeeld:
sla
tomaat
augurk
kaas (feta, cheddar, blauwe kaas)
rode ui
avocado
chipotlemayonaise(mayonaise met een theelepel chipotlesaus)
5zachte (hamburger)broodjes
Instructies
Schil de knoflook en ui en doe deze samen met de paprika en de verse koriander in een food processor. Maal de groente fijn. Laat het vocht even uit de kom lopen en voeg vervolgens de zwarte bonen, ei, havermeel, komijn en cayennepeper toe.
Laat de bonen goed uitlekken! Liever te lang uitlekken, dan te kort, want daarmee voorkom je een zompige burger die uit elkaar valt. Maal de bonen even mee. Kies zelf hoe 'heel' je de bonen wilt laten. Ik heb de voorkeur voor grof malen, want dan hou je nog een beetje een bite in de burger. Breng op smaak met zout en peper.
Maak nu 5 ballen van het bonenmengsel en leg de ballen op een schaal of snijplank met bakpapier. Plet de bal, zodat je een mooie burgervorm krijgt. Zet de burgers een half uurtje in de koelkast, of een kwartiertje in de vriezer. Hierdoor vallen de burgers niet zo snel uit elkaar als je ze straks gaat bakken.
Snij intussen je toppings. Voor mijn broodjes heb ik gekozen voor sla, avocado, tomaat en rode ui. Maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Zet ook je sausje alvast klaar. Ik ben gegaan voor chipotlemayonaise. Dit is lekker romig en licht pittig. Dat past heel goed bij de burger en het is super snel om te maken. Maar je kunt ook voor creme fraiche, gewone mayonaise, tomaten ketchup of hummus gaan.
Snij de hamburgerbroodjes open en besprenkel de broodjes met wat olijfolie. Grill de broodjes kort in de oven, zodat de binnenkant van de broodjes licht knapperig is.
Haal nu je veggieburgers uit de koeling. Check of de substantie stevig genoeg is. Zijn de burgers nog wat nat? Rol ze dan door wat paneermeel of havermout. Voelen de burgers te droog, besprenkel dan met een paar druppels water.Zet een pan op het vuur en verwarm wat olijfolie. Bak de bonenburgers in de olijfolie, ongeveer 5 minuten per kant. Draai de burger voorzichtig om.
Beleg je broodje met je toppings en de zwarte bonenburger. Eet smakelijk!
Notities
Veel kinderen zijn gek op een broodje hamburger. Deze vega variant doet het ook goed bij kids. Het is een makkelijke manier om groente te verstoppen.
Vervang eventueel de cayennepeper door zwarte peper, om de burger minder spicy te maken.