Deze witlof met kaas is een vegetarische variant op de witlof met ham en kaas. Lekker smeuïg door de creme fraiche en lekker knapperig door de kaas. Een lekkere winterse vegetarische ovenschotel!
Verwarm de oven op 180 graden en zet alvast een ovenschaal klaar.
Schil de aardappels, snij de in vieren en kook ze in ongeveer 15 minuten gaar met een blokje groentebouillon. Giet de aardappels af, hou een klein beetje kookvocht apart.
Was intussen de witlof, snij de stronken in de lengte doormidden. Snij het onderkantje eraf en snij ook de harde kern uit de witlof. Kook de witlof in ruim kokend water in ongeveer 12-15 minuten gaar. Giet voorzichtig af.
Pureer de aardappels met een stamppot stamper. Voeg 100 gram creme fraiche en 2 eetlepels (of meer naar smaak) kookvocht toe. De puree mag lekker smeuïg worden. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Voeg eventueel nog een klontje roomboter toe voor extra romigheid. Schil de appel, snij deze in kleine stukjes en roer door de puree. Bedek de bodem van de ovenschaal met de puree.
Leg de witlofstronken op de puree en bestrooi de witlof met geraspte kaas. Bak de witlof nu in ongeveer 15 minuten goudbruin in de oven. Eet smakelijk!
Notities
Witlof is niet altijd een kindervriend. Door de witlof te koken en in de oven te doen, wordt hij zacht van smaak, dus dat geeft bij de meeste kinderen nog een kans.
Een andere optie is om de witlof in fijne stukjes te snijden en vervolgens te koken en daarna aan de puree toe te voegen. Hierdoor mengt de witlof zich met de puree en is de smaak nog wat zachter.