Deze bietensoep is makkelijk om te maken en is bijzonder smaakvol. Bietjes en geitenkaas smaken altijd super goed samen, zo ook in deze soep. Een leuke variant op de Oost-Europese borsjt soep. Lekker licht en gezond.
1000gram bietVoorverpakt of rauw; ik had 3 grote en 1 kleine rauwe biet
olijfolie
1ui
1literwater
2blokjesgroenten bouillon
3groteaardappelof 4kleine
2-3eetlepelsazijnnaar smaak
100gramzachte geitenkaas
2eetlepelscreme fraiche
2eetlepels yoghurt
zout
peper
Optioneel, om te garneren
verse basilicumblaadjes
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Let op: heb je voorverpakte bietjes, sla deze stap dan over en ga verder met stap 3. Was de bietjes goed. Snij de grote bietjes doormidden en wikkel elk stuk biet apart in een stukje aluminiumfolie. Besprenkel met wat olijfolie en vouw de folie dicht. Leg de bieten in de oven en pof ze in ongeveer 60 minuten op 180 graden. Haal de bieten uit de oven. Laat ze even afkoelen onder de koude kraan en verwijder de schil.
Verwarm wat olijfolie in een soeppan. Pel de ui en snij deze fijn. Fruit deze in de pan.
Schil de aardappels, was ze en snij in blokjes. Voeg toe aan de ui en bak een paar minuten mee.
Snij de bieten in blokjes en bak ze nog even mee met de aardappels. Voeg nu het water, de azijn en de bouillonblokjes toe en laat 5 minuten koken (zet het vuur niet te hoog!).
Pureer de bietensoep met een staafmixer.
Pureer nu in een klein bakje de geitenkaas met de creme fraiche en de yoghurt tot een egaal mengsel. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
Garneer de soep met de geitenkaascreme en wat blaadjes basilicum. Serveer eventueel met brood. Eet smakelijk.
Notities
Kinderen vinden bietjes vaak heel lekker. Ze zijn lekker zoet van smaak. Mijn 2 kids hebben ervan gesmuld.
Joppe vond het erg leuk om zelf de geitenkaas door de soep te roeren. Daar werd het mooi roze van. Hij blij, ik ook.
Houdt jouw kind niet van geitenkaas, ga dan voor creme fraiche of roomkaas.